Pörgesd fel a szürkeállományod!

Sokat hallhatunk arról, hogy milyen ételek tesznek jót szervezetünk, szívünk működésének. Arról már kevesebbet, hogy mit tesz jót másik fontos szervünknek: az agynak.

Azt már tudjuk, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás csökkenti számos krónikus betegség , többek között a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. De vajon mit tehetünk az ügyben, hogy az agyunk is egészséges maradjon? Hogy állítsuk össze a napi menüt, ha fel szeretnénk pörgetni a szürkeállományunkat?

Olvastad már?

Újabb betegséget hoztak kapcsolatba az elhízással!

1. Reggeli: zabkása

Kezdjük a napot például zabkásával, tálaljuk szezonális vagy fagyasztott bogyósgyümölccsel, és szórjuk meg egy csipet fahéjjal. A teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával nemcsak rostokhoz jutunk, de kutatások szerint csökkenthető az Alzheimer-kór kialakulásának esélye is. A bogyós gyümölcsökben található flavonoidok az agyi működés hanyatlását lassítják, a fahéj pedig a memóriánkat erősíti.

Olvastad már?

Mindent az egészséges zabkásáról

2. Ebéd: quinoa saláta babbal és zöldségekkel

A hüvelyesek magas szénhidráttartalommal bírnak, de ezek felszívódása lassú, így jó szolgálatot tesznek többek között az agy egyenletes energiaellátásában, mivel az agyunk nem képes raktározni a glükózt.

A K-vitamintartalmú zöldségek, például a saláta, spenót, karfiol, brokkoli, kelbimbó a kognitív képességeink szinten tartásához járulnak hozzá. Az ételkészítéshez érdemes olívaolajat használni, antioxidánstartalma segíthet megelőzni az öregedés és a betegségek miatt kialakuló memóriazavarokat. A telített zsírsavak egy részének egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakra történő cseréje szintén szerepet játszhat az Alzheimer-kór rizikójának csökkentésében.

3. Tízórai/Uzsonna: olajos magvak

Az olajos magvak E-vitamintartalma szintén segíti az agyműködés frissen tartását. Egy marék tökmag elfogyasztásával hozzájuthatunk a napi ajánlott cinkmennyiséghez, és a memóriánkra is gyúrunk vele.

4. Vacsora: wokban sült hal vagy csirke zöldségekkel és barnarizzsel, és egy pohár bor

A tengeri halak amellett, hogy jó fehérjeforrások, omega-3 zsírtartalmuknak köszönhetően a demencia és az Alzheimer kialakulásának csökkentésében is segíthetnek. A lazac, a tonhal jó D-vitaminforrások, és az agy védelmét is szolgálják.

5. Desszert: csoki

Serkenti az agyműködést, de mértékkel fogyasszuk, és ha tehetjük, magas kakaótartalmú étcsokoládét válasszunk. Az étcsoki antioxidánsokat tartalmaz, valamint természetes élénkítőszereket, például koffeint, ami a koncentrációképességet erősíti, hatással van az endorfinképződésre, így a kedélyállapotra is.

via Prevention.com

Legújabb receptek

Krumplifőzelék csirkefasírttal

Hát nekem a férjuram, soha nem volt oda a krumplifőzelékért....de mikor csinálok magamnak, mindig fogyasztott belőle. Most ott tartunk, hogy már ő kéri, hogy főzzek neki, hisz annyira ...

Csokiszuflé egyszerűen

Az illusztris francia desszert, amely légies állagával és elegáns külsejével sokak szívébe belopta magát. Ennek ellenére mégis kevesen állnak neki az elkészítésének, talán mert ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A rostban gazdag ital, mely 50 felett aranyat ér

50 év felett az emésztőrendszer érzékenyebbé válhat, és a túlzott rostbevitel puffadást, görcsöket vagy akár felszívódási problémákat is okozhat. Szerencsére van egy finom ital, mellyel elkerülhetjük ezt a problémát, miközben megfelelő mennyiségű rostot viszünk be.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...