Pengeéles segítőtárs: így találj magadnak jó fejszét!

Itt van az ősz, ami sokak számára egyet jelent a túraszezon beköszöntével, mások pedig ilyenkor látnak hozzá a kerti hulladék hasznosításához, a téli tüzelő hasogatásához. Bármilyen célból is, de egy strapabíró fejszére biztosan szükségünk lesz. Nézzük, hogyan választhatjuk ki a legkönnyebben a megfelelő eszközt! (x)

Akár a hétvégi házunkat készítjük fel a télre, arról ábrándozva, hogy a gondosan felstócolt fahasábok milyen jó meleget adnak majd a zordabb estéken, akár csak azt szeretnénk, hogy kempingezéskor ne okozzon problémát, ha nyársalásra vagy bográcsozásra adjuk a fejünket, elengedhetetlen, hogy legalább egy, könnyen használható és biztonságos fejszénk legyen.

Más kerti eszközökhöz hasonlóan a fejszék is széles választékban állnak rendelkezésre méret, használhatóság vagy akár ár szerint, érdemes tehát végiggondolni, hogy mire is szeretnénk használni újdonsült szerszámunkat.

Pengeéles segítőtárs: így találj magadnak jó fejszét!

Amikor fejszeválasztásra kerül a sor, az első kérdés, hogy nagyobb vagy kisebb fát szeretnénk hasítani. A hasítófejszék feje nehezebb, ezért ezeket főleg nagyobb vagy közepes méretű rönkökhöz válasszuk. A gallyazófejszéket kis, illetve közepes méretű rönkökre tervezték, amikkel tűzifát is apríthatunk kempingezéshez. Továbbá a hasítófejszék pengéi tipikusan szélesebbek, mint a kisebb és könnyebb gallyazófejszéké. A téli tüzelő bekészítéséhez, kerti munkákhoz tehát mindenképp előnyös, ha mind a kettőből van a fészerben.

Amikor hasítófejszét választunk, ellenőrizzük a nyél hosszát és a szerszám súlyát. Akkor megfelelő a fejszénk, ha a nyél nem hosszabb a kinyújtott karunknál, a súllyal pedig akkor tudunk biztonsággal megbirkózni, ha egy kézzel is kényelmesen fel tudjuk emelni a csuklónk megterhelése nélkül.

A gallyazófejszék esetében is akadnak méretkülönbségek, itt leginkább a felhasználási mód a döntő: ha valaki gyakrabban végez otthon kerti vagy akár ácsmunkát, szüksége lehet egy hosszabb nyelű, nehezebb fejszére, aki túrázáshoz, tábortűzrakáshoz keres baltát, annak ajánlatos a könnyebb, kompaktabb, úgynevezett kempingfejszék közül választania.

Könnyen gondolhatjuk, hogy fejszéből a legolcsóbb, legegyszerűbb is megteszi, de érdemes megvizsgálni, hogy milyen a kiszemelt szerszám pengeminősége, kialakítása, kézhezállósága. Annál is inkább, mert ha valaki nem gyakorlott ezermester, nagyobb biztonsággal tud majd hasogatni egy ergonomikusan kialakított, könnyen kezelhető, jó fogású és nem utolsósorban könnyű eszközzel.

A gondosan megtervezett, professzionálisan kialakított fejszék sajátossága a tökéletes egyensúly a fej és a nyél között, ami a lehető legbiztonságosabb, legkényelmesebb egyben leghatékonyabb lendítést garantálja bárki számára. A korszerű nyél nemcsak tartós és könnyű, de speciális markolatkialakítása elnyeli a rázkódást, amelyet ízületeink fognak leginkább meghálálni. Végül – hiszen mégiscsak a penge a fejsze lelke – a funkcióhoz igazított pengeív, az ultraéles penge és a könnyebb csúszást lehetővé tévő fej segítenek abban, hogy egyetlen lendítéssel kettéhasíthassuk a rönköket.

Szerszámaink karbantartásához ne mulasszuk el beszerezni a megfelelő élezőt sem. Akkor döntünk helyesen, ha egy könnyen szállítható, egyszerűen használható, kompakt eszközt vásárolunk, amelynek kerámia köszörűköve nemcsak tartós, de optimalizálja az élezés szögét is, alja padig csúszásmentes a biztonságos használat érdekében.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Címlapról ajánljuk

További cikkek