Fura összetevőtől lesznek olyan finomak kedvenc sajtjaink

Amikor a tésztánkra reszeljük a világ egyik legfinomabb sajtját, a parmezánt, valószínűleg nem gondolunk bele, hogy milyen furcsa folyamat során készül. Bár lehet, jobb is.

A parmezán, amit a boltban veszünk, nem mindig egyezik meg a hagyományos módon készített sajttal. Persze jobban megéri a rendes, olasz fajtát venni, még akkor is, ha többet rá kell költenünk. Szerencsére továbbra is vannak olyan helyek, ahol még mindig ugyanúgy folyik a parmezán gyártása, mint évszázadokkal ezelőtt. Ez azonban magában foglal bizonyos „bizarr” eljárásokat és hozzávalókat, mint például az állati eredetű tejoltó enzim.

Bizarr összetevőtől lesznek olyan finomak kedvenc sajtjaink

De mitől bizarr egy enzim?

Nos, hallgassuk meg, hogyan készül, és utána válaszoljunk. Az állati eredetű tejoltó enzim tradicionálisan a borjak gyomornyálkahártyájából jön. A levágott borjak gyomornyálkahártyáját kimossák, megszárítják, majd négy-öt napon át lágyítják bórsavban.

Na igen: ez a parmezán (és még sok más sajt) „piszkos kis titka”. Persze nem lehet kiérezni az ízéből, sőt, a kész termékben alig felfedezhető a jelenléte.

Ami ennél nagyobb meglepetés lehet, hogy az oltóenzim jelenléte miatt a szabályokat szigorúan vevő vegetáriánusok sem ehetnék meg a parmezánt. És míg léteznek olyan fajtái a sajtnak, amelyek növényi oltóanyaggal dolgoznak, azok gyakran nem számítanak tradicionálisnak.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Címlapról ajánljuk

További cikkek