Az öt alapíz vonzásában, avagy a thai konyhatitok

Az ázsiai konyhák alaptétele az öt íz – sós, édes, keserű, savanyú és csípős. Ha thai ételt készítenénk, ne spóroljuk ki egyik hozzávalót sem!

Thai chilis csirkés recept

Tiszta sót nem igazán használnak, helyette osztrigaszósszal és thai halszósszal sózzák az ételeket, esetleg sózott halat és rákot használnak erre a célra. Édesítéshez pálma- vagy kókuszcukrot használnak, egyes tájegységek konyhájában pedig –főleg alapvetően sós ételek készítésekor - édesített fokhagymát. Savanyításhoz leggyakrabban lime kerül az ételekbe – különösen azért, mert savanyító hatása mellett segít kiemelni a többi négy ízt. A keserű a thai ételek egyik fő alapja – rengeteg friss fűszert és zöld levelet használnak, mely a többi íz megfelelő harmóniája nélkül túl intenzív lenne. A csípős íz nagyon jellemző a thai konyhára, viszont nagyon sok átmenet található benne az egészen enyhétől a tüzesig. Friss és szárított chilipaprika, fűszeres krémek, de gyakran a hagyma, fokhagyma és gyömbér is felelős az adott étel csípősségért!

Thaiföld kultúrája és történelme nagyon gazdag. Bár soha nem volt nyugati ország gyarmata, a környező országok bevándorlói és a gyakori határváltozások miatt délkelet-ázsia egyik legkevertebb konyhája. Thai konyhaként szokás emlegetni, de a különböző tájegységeknek mind megvan a maga sajátossága, és tipikus fogásai. A Mianmarral és Laosszal határos északi területeken a tipikus thai köret, a jázminrizs helyett ragacsos rizst fogyasztanak. A gombóccá formálható rizst aztán kézzel mártogatják a currybe, amely kevésbé sűrű, mint az ország többi részén, mert az északi konyhában kevésbé használják az édeskés, krémes kókusztejet, ami annyira jellemzi a thai ételeket.

Lime-os barna rizs recept

Észak-keletre csak az merészkedjen, aki igazán bírja a csípőset – az országnak ezen a részén szinte mindenbe kerül chili, legalább háromszor annyi, mint a többi régióban. Kulináris különlegességek rajongóinak erősen ajánlott terület, itt olyan specialitásokat is kóstolhatunk, mint a csigából készült curry, vagy a hangyatojás. Továbbá ennek a tájegységnek a specialitása a darált hús alapú, fűszeres saláta, a laarp is, mely a legtöbb thai étteremben megtalálható előételként. Az ország középső részének a konyhájában fontos szerepet játszanak a folyami halak, az olajban sült zöldségek, és a legtöbb ételben megtalálható a rizs.

A partvidéken utazva mindenütt tengeri halakba, rákokba, és kagylókba fogunk botlani. Az indiai behatás erősen érezhető, és mivel ez az ország legnagyobb kókusztermelő vidéke, mindenhez felhasználják a kemény héjú diót. A kókusztej és krém currykbe kerül, a kókuszolajban pedig sütéshez használják.

Címlapról ajánljuk

További cikkek