Készítsd fel a kerted a télre hatlépcsős listánk segítségével

Amikor egyre rövidülnek a napok, és az esti teraszon üldögélés is határozottan fázósabb, minden okos kertész tudja, hogy eljött az őszi kerti munkálatok ideje. Ahhoz, hogy a növényeket, eszközöket és összességében mindent fel tudjunk készíteni a télre, a lenti feladatokat mindenképpen végezzük el. (x)

A tavaszi munkákkal megalapozzuk a bőséges és színpompás nyarat a kertben, de az őszi feladatok is hasonlóan fontosak. Azért, hogy jövőre is minden gyönyörűen nőjön, virágozzon és teremjen, nyugodt téli pihenést kell biztosítanunk kertünk lakóinak. Ezért az ősz a felkészülés, ápolgatás és takarítás háromszögében telik. Nyugalmas, szinte meditatív feladatok következnek.

Készítsd fel a kerted a télre hatlépcsős listánk segítségével

Gondoskodjunk a növényeinkről!

Mindegy, milyen jellegű növényekkel díszítettük fel a kertünket, a legtöbbnek szüksége lesz valamilyen védelemre a hideg téli fagyoktól. Ez elsősorban az érzékeny és fiatal bokrokra, virágokra és cserjékre vonatkozik.

Takarjuk be a tövüket levelekkel vagy egyéb természetes törmelékkel, hulladékkal. Az igazán kényes növényeket (pl. trópusi növények, frissen ültetett bokrok) csavarjuk be fóliába.

Ezt az első fagyok beálltával tegyük meg, mert az enyhe időben a növények elrohadhatnak, ha túl korán takarjuk be őket.

Vágjunk ágakat, metsszünk sövényt!

Két területre vonatkozik ez a feladat. Egyrészt az elhalt, elszáradt ágakat, gallyakat kell levágnunk a növényeinkről, hogy a tél végeztével, tavasszal, újult erővel indulhassanak növekedésnek.

Vágjunk ágakat, metsszünk sövényt

A sövényeket pedig érdemes ilyenkor formába hozni, hogy télen rendezettek legyenek, és legközelebb majd csak a tavaszi hónapokban legyen velük gondunk.

Takarítsuk ki a fészert!

Mivel nyáron a dolgok nagy része használatban van, illetve a meleg idő miatt nem aggódjuk túl a gondos tárolást, a fészerek nincsenek túl komoly használat alatt. Ilyenkor azonban kénytelenek vagyunk mindent a helyére tenni és elpakolni, ami néha okot ad egy alapos takarításra is.

Hozzuk ki a szerszámokat, cserepeket, amik már nem kellenek, adjuk oda barátoknak, akiknek nincsen, tegyük ki a lomtalanításra, esetleg vegyünk részt egy csereakcióban.

Takarítsunk a kertben, hogy rend és tisztaság legyen

Szedjük össze és használjuk fel a leveleket!

Ahogy hullani kezdenek a levelek a fákról, érdemes minél hamarabb lombseprűt ragadni a kezünkbe. És nem, nem csak azért, hogy a kert esztétikusan nézzen ki.

Az összeszedett levelek még nagyon sokra képesek azután is, hogy egy nagy kupacba gereblyéztük őket.

Betakarhatjuk vele az ágyásokat, ezzel is csökkentve a talajeróziót, a korábban említett érzékeny cserjéinket is megvédhetjük levelekkel. Komposztálhatjuk őket, de készíthetünk belőlük mulcsot is. Ezzel szintén a csupaszon maradt talajfelületeket fedhetjük be a nagy fagyok előtt.

Mozgassuk át a komposztot!

Az a rengeteg friss zöld és barna kerti hulladék, ami a melegebb hónapok alatt összegyűlt a komposztálóban, valószínűleg már megérett annyira, hogy egy részét fel tudjuk használni. Ami pedig bent marad, annak is szüksége lesz egy alapos átforgatásra, megmozgatásra.

Szedjük össze és használjuk fel a leveleket

Ehhez mindenképpen szükségünk lesz egy vas- vagy komposztvillára, lapátra, esetleg ásóra is. Ezek segítségével gyerekjáték lesz a feladat.

Gondoljunk a tárgyakra is!

Bizony nemcsak az élőlényeknek van szüksége egy kis őszi törődésre, hanem a bútoroknak, szerszámoknak, illetve fa-, kő- és műanyagfelületeknek is. Szedjük szét, és pakoljuk el a kerti bútorokat a felszabadított fészerbe vagy pincébe.

A járdákat, ösvényeket és a teraszt pedig tartsuk minél nagyobb rendben és tisztaságban, ha ugyanis ezt a feladatot elhanyagoljuk, már akkor is rongálódhatnak a felületek, mielőtt a tél egyáltalán elkezdődne. Ahogy időnk engedi, seperjünk, tisztogassunk, rendezkedjünk, hogy amikor leesik az első hó, nyugodtan dőlhessünk hátra a rendezett kertünk közepén álló, takaros házunkban.

A metszést se felejtsük el

Keress még több konyhai, háztartási praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Címlapról ajánljuk

További cikkek