Az Oscar-esélyesek kajajelenetei

Vasárnap kiderül, idén melyik film nyeri az Oscart - mi pedig összegyűjtöttük a legjobb kajajeleneteket belőlük!

Az idei, immár nyolcvankettedik Oscar-díjkiosztó magyar idő szerint március 3-án hajnalban veszi kezdetét, az igazán elszántak pedig egészen hajnalig fenn is maradnak, csak hogy megtudják, ki nyerte - többek közt - a legjobb filmnek járó szobrot az akadémiától. Az Amerikai botrány című film bővelkedik dekoltázsban, tupírban, de a kilenc jelölt mindegyike tartogat izgalmas kajajeleneteket, vagy éppen olyan kulisszatitkok rejtőznek a hátterükben, mint Matthew McConaughey drasztikus fogyása a Dallas Buyers Club című filmhez. Örök kérdés, hogy vajon hogyan és miért éppen azokat az ételeket választják az egyes karakterekhez, amiket. A bonappetit.com összegyűjtötte a gasztronómiával, evéssel kapcsolatos motívumokat az idei Oscar-esélyesekből!

Gravitáció (Gravity)

A bonappetit.com szerzői is megemlítették a cikk írásakor, hogy a Gravitációban a szereplők egyetlen egyszer sem esznek asztronauta jégkrémet, egyetlen falatot sem! Sandra Bullock viszont a súlytalanság miatt nem tudja elfogyasztani ebédjét, mivel az nem marad egy helyben, de a kozmoszt végigbukfencezve vodkázó George Clooney-ról való hallucinálás is maradandó.

A nő (Her)

Az év egyik legnagyobb dobásának számító Her című filmben a főszereplő, Theodore Twombly kissé esetlen, de mégis szeretnivaló karaktere összesen kétszer ül asztalhoz úgy igazán rendesen étkezni, akkor is két különböző nővel. Egyszer, amikor randizni megy, aztán később az exfeleségével, amikor válásukat tárgyalják meg. A magas derekú nadrág felejthetetlen marad, és a smoothie-k és pizzaszeletek is.

Philomena

A Philomena című filmben az osztálykülönbségekből fakadó ellentétek élesednek ki: Philomena (Judie Dench) a gyermekét akarja megtalálni, akit korábban elszakítottak tőle. Martin (Steve Coogan) segít neki ebben, ám az Oxfordban kiművelt újságíró és Philomena kapcsolata korántsem feszültségektől mentes, tekintve, hogy Martin kifinomult ízlése nem igazán kompatibilis Philomena igényeivel, ami az étteremláncok kínálatánál messzebbre nem terjed.

Nebraska

Woody Grant meggyőződése, hogy nyer egy millió dollárt. Enni nemigen látjuk, ellenben végigissza a kocsmákat, így Montanától Nebraskáig megállás nélkül fogy a sör.

Philips kapitány

Szép kontraszt rajzolódik ki a Szomália partjainál támadást indító kalózok és a megtámadott hajó legénységének életmódja között: a kalózok egy étvágycsökkentő növénnyel próbálják csillapítani az éhségérzetüket, ez pont az ellenkezője a folyton kajaszüneteket tartó, sóvárgó legénység viselkedésének.

A Wall Street farkasa

A film nem bővelkedik kajajelenetekben, ellentétben az alkohollal és a drogokkal - rengeteg jelenet építkezik a segítségükkel, de hát az is valószínű, hogy a szereplők nem csak martinivel és olívabogyókkal tuningolták magukat. Tudomásunk szerint Donnie aranyhalas jelenetét valójában mindketten (a hal és a Donnie-t alakító Jonah Hill is) épségben úszták meg.

Amerikai botrány (American hustle)

Legeslegkedvesebb jelenetünk a filmből, amikor Jennifer Lawrence mikrót robbant, mert az intések ellenére fémet próbál melegíteni benne - Lawrence egyébként lubickol a kissé együgyű, mégis rafkós feleség szerepében. A filmben megjelenik még egy amerikai módra készített canelloni is, de a capuccino is jól fogy.

12 év rabszolgaság

A sokak által leginkább esélyesnek tartott filmben Solomon Northup szabad emberből lesz viharos hirtelenséggel rabszolga. Egyik pillanatban a családjával, majd két, a művészete iránt érdeklődő fehér férfival vacsorázik egy elegáns étteremben, akik végül becsapják és elrabolják. A film következő kockáiban egy alumíniumedényből veszi magához az ebédjét - már rabszolgaként - , a többi fogva tartottal egyetemben, a jelenetben pedig senki nem szól egy szót sem. Később az ültetvénytulajdonos iszákosságát és kegyetlenségét is saját bőrén tapasztalja meg.

Dallas Buyers Club (Mielőtt meghaltam)

Ron élete gyökerestül felfordul, amikor HIV-et diagnosztizálnak nála. A korábban igazi junkie-ként élő férfi elveti a kórházi kezelést, és alternatív gyógymódokat keres - olyan gyógyszereket, melyeket a hatóságok nem engedélyeztek forgalomba hozni. Ron “tiszta” életmódra vált, semmilyen késztermék vagy gyorskaja - egy jelenetben éppen egy szupermarketben vásárol transzszexuális üzlettársával, akivel visszarakatja a polcokra az összes egészségtelen élelmiszert.

+1

Bár nem jelölték, de az Adele élete paradicsomosspagetti-jeleneteit nem felejtjük!

(via bonappetit.com)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

11 retró menzás étel, amitől még ma is megdobban a...

Sokunk gasztronómiai ízlésének kőkemény alapját azok a retró menzás ételek adják, amelyeket nap mint nap fogyasztottunk az óvodában, iskolában és gimnáziumban. Ennyi év folyamatos traktálása bizony mély nyomot hagy az emberen, nézzük most ennek a pozitív oldalát.