Az év kenyere: Ez a ropogósra sütött kenyér lett 2022-ben a Szent István-napi kenyerünk

A 2022-es Ország kenyere, azaz a 11. Szent István-napi Kenyérverseny nyertese hosszú érlelésű, kovásszal készült. Négyféle lisztet használtak fel hozzá, és többek között teljes kiőrlésű liszt is gazdagítja a terméket.

A Szent István napi kenyér – mely csak természetes alapanyagokat tartalmaz, és hagyományos, kovászos technológiával készül – verseny első helyezettje a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. kemencéiben ropogósra sütött Gulyás kenyér lett.

Gulyás kenyér (fotó: MTI/ILLYÉS TIBOR)

Ez a hosszú érlelésű, kovászból készült kézműves termék magában rejti a múlt tudását, a generációkon átívelő szenvedélyt és a modern kor új trendjeit. A hagyományos gyártástechnológiával előállított, 4-féle lisztből készült kenyér tökéletes példája annak, hogy miként lehet kiváló minőségű, hajdúsági búzakenyeret sütni egy modern pékségben

– olvasható a pékség közösségi oldalán.

Az innovatív kategória nyertese

Az innovatív kategória győztese a mórahalmi Varga Pékség 95 Kft. batátás kenyere lett. Az egészséges trendeket szem előtt tartva az alakor ősi búzát a tájegység jellegzetes növényével, az édesburgonyával párosították.

Batátás kenyér (fotó: MTI/ILLYÉS TIBOR)

A sárgás belezetű kenyér hagyományos technológiával, élesztő nélkül készült.

A nagyközönség augusztus 20-án, a budapesti Magyar ízek utcája rendezvénysorozat keretében a Várkert Bazár sétányon kóstolhatja meg a kategóriagyőztes kenyereket.


Kapcsolódó érdekességek:

Címlapról ajánljuk