Olcsóbb lett a csirkehús

Januárban csökkent a sertéshús áfája, így megnőtt a kereslet a termék iránt. Ennek következtében kevesebb csirkét veszünk, így most annak is csökken az ára.

Január elejétől olcsóbb a sertéshús - huszonhétről ötre csökkent a sertéstőkehús áfája. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vásárlók átlagosan 200-300 forinttal jutnak olcsóbban a sertéshúshoz kilónként. Az intézkedés következtében máris megnőtt a sertéshúsfogyasztás.

Az elmúlt héten a csirkehús ára is kevesebb lett, ez azonban nem az áfa-csökkentésnek, hanem a lecsökkent keresletnek köszönhető. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint az egész csirke ára hat, a csirkecombé tizenegy százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly januárban. A sertéshús árának csökkenésével a baromfitartók olyan konkurenst kaptak, amellyel csak jelentős árengedmény segítségével tudják felvenni a versenyt.

A kezdeti, 15 százalékos keresletcsökkentést az olcsóbb ár segítségével sikerült 10 százalékra visszaszorítani. Sajnos azonban, ezt tíz százalékos kiesést a termelők és a feldolgozók fizetik meg.

Ha a tendencia tartós marad - és egyenlőre úgy néz ki, a sertéshús áfája tartósan öt százalék lesz - akkor számíthatunk arra, hogy a baromfi ára is igazodni fog hozzá. Ez középtávon viszont ahhoz vezethet, hogy több kisebb termelő fog csődbe menni. Leginkább a csirke- és pulykahizlalók vannak veszélyben - az évi átlagos 30-32 kilós baromfifogyasztás nyolcvan százalékát ugyanis ez a két szárnyas teszi ki. További veszélyt jelenthet az import - ha a termelők közül többen visszaadják az ipart, ezért hiány lép fel, akkor az olcsóbb külföldi baromfihús és termékek kerülhetnek előtérbe a piacon.

Ez is érdekelhet

Ezekben az üzletekben már olcsóbb a sertéshús

A problémára valószínűleg az lenne a megoldás, hogy a kormány a csirkehús adóját is csökkentse, így egészséges verseny alakulna ki a sertés és a baromfihús eladásában.

(via agrotrend)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk