November 14. - a Diabétesz Világnapja

A Diabétesz Világnap alkalmából a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete ingyenes programsorozatot hirdet 2014. november 15-ére.

1891. november 14-én született Frederick Banting kanadai kutatóorvos, aki tanítványával, Charles Besttel együtt fedezte fel az inzulint. Banting tiszteletére minden év november 14-én ünnepeljük a Diabétesz Világnapot.

A cukorbetegség korunk vezető betegsége és haláloka hazánkban is. Fő típusai közül elkülönítendő az 1-es típusú cukorbetegség, amely alapvetően egy autoimmun folyamat eredményeként jöhet létre, és egy életen át tartó inzulinkezelést igényel. A helytelen életmód következtében alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség, amely ma már népbetegségnek számít.

A legpontosabb mérés napja

A Diabétesz Világnap alkalmából a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete „A legpontosabb mérés napja” címmel egésznapos (9:30-15:00) , ingyenes programsorozatot hirdet 2014. november 15-ére, amely a Lurdy Rendezvényközpontban (Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14.). A részletes program elérhető az Egyesület honlapján.

A program célja, hogy megfelelő tájékoztatást adjon a cukorbetegségről, okairól, a szövődményekről, a megelőzés lehetőségeiről, a betegség kezeléséről. A kiváló szakemberek közreműködésével megvalósuló eseménysorozat legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy tudatos életvezetéssel még egy olyan súlyos betegség mellett is teljes élet élhető, mint a cukorbetegség.

A programhoz kapcsolódó előadásokon ismertetésre kerülnek a diabéteszhez kapcsolódó étrendi alapelvek, a rendszeres mérések és vizsgálatok jelentőségéről, továbbá a diabétesz által előidézett lelki problémákról. Kiemelt, szűréssel is megtámogatott témája lesz a cukorbetegek mintegy harmadánál kialakuló diabéteszes neuropátia. Nagyon fontos e társbetegség korai tüneteinek a felismerése és kezelése, mert ezáltal megelőzhető vagy késleltethető a további, erős fájdalommal járó idegkárosodás.

A tájékoztató előadásokat gyakorlati útmutatók egészítik ki: dietetikusok tanítják meg az érdeklődőknek a diétás főzés és tápanyagszámítás alapjait, szakápolók mutatják meg a helyes vércukormérés és inzulinadagolás technikáit, gyógytornász iránymutatásával mindenki összeállíthatja a számára optimális testmozgás elemeit, a diabétesz okozta lelki problémák feltérképezéséhez pedig pszichológus nyújt segítséget.

„A legpontosabb mérés napja” mottó jegyében egész nap ingyenes mérésekkel, szűrésekkel, vizsgálatokkal (vércukor, neuropátia, koleszterin, vérnyomás, testzsír, talpi nyomás, inkontinencia stb.) ellenőrizheti valamennyi érdeklődő a saját egészségi állapotát, amellyel kapcsolatban egyéni tanácsadással is szolgálnak a szakemberek.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!