A NoSalty bemutatja az ország ünnepi asztalát

Karácsonykor a hazai ünnepi asztalok 79%-án szerepel halétel, melyet 63%-ban kizárólag nők készítenek el…

A NoSalty nagy karácsonyi kutatásán közel 5000 olvasó válaszolta meg az ünnepi étkezési szokásokról feltett kérdéseket. Kiderült, hogy az átlagos magyar ünnepi asztal köré 5-7 fős család ül, hogy a menüt túlnyomórészt a nők, férfiak segítsége nélkül készítik el (63%), s hogy annak kiválasztásában még mindig a hagyományoké a főszerep (74%). A karácsonyi menü elkészítésére a válaszadók mintegy 70%-a kevesebb, mint 20.000 forintot költ.

„Nem csak a menüsor kiválasztásában dominálnak a hagyományok - a családban betöltött férfi-női szerepek is hagyományosnak mondhatók, hiszen a válaszadók vallomása szerint a háztartások 63 százalékában csak hölgyek járulnak a konyhába, hogy az ünnepi asztalra készülő ételeket elkészítsék, s mindössze 35% említi, hogy az egész család részt vesz a munkában” – mondta Kárai Dávid ízHUSZÁR, a NoSalty főszerkesztője.

Annál a kérdésnél, hogy mi a fő szempont a karácsonyi menü megtervezésekor, a válaszadók 74%-a emeli ki a családi hagyományokat, s csupán 5% hivatkozik arra, hogy a legfontosabb szempont, hogy ilyenkor is egészséges ételek kerüljenek az asztalra. Más nemzetek ünnepi konyháját ilyenkor a válaszadók túlnyomó többsége, azaz 84%-a nem szerepelteti az ünnepi asztalon.

Az átlagos magyar karácsonyi vacsora asztal 5-7 főt számlál, hiszen a válaszadók csaknem 30%-a ilyen létszámban üli körbe az asztalt, míg 2-4 fős asztaltársaságban közel 38 százalékunk ünnepel. A romantikus nagy családi összejövetelek nálunk úgy tűnik, ritkaságszámba mennek, hiszen 10 fő fölötti létszámról a válaszadók mindössze 6,9%-a vallott.

A válaszadók többségének (55%) összesen 5-9 órás munkát jelent a karácsonyi sütés-főzés, 10 óránál többet a válaszadók 29%-a tölt a konyhában. Érdekes adalék a karácsonyi menüre fordított összegek tekintetében, hogy a válaszadók mintegy 70%-a saját bevallása szerint 20.000 forintnál kevesebbet költ az ünnepi vacsorára, 23% ebből 5.000 és 10.000 ezer forint között készíti el a menüt.

A karácsonykor hagyományosan oly népszerű halételek a válaszadók 78%-ának asztalán szerepelnek, a legnépszerűbb húsétel pedig a csirke (35%) és a sertés (32%) lett, ezt követi a pulyka és a kacsa. A háztartások 48%-ában készül otthon a legnépszerűbb karácsonyi sütemény, a bejgli, a TOP3-ban szerepel még a mézeskalács, zserbó. Az ünnepi asztal kedvelt más édességei: mézes krémes, hókifli, kókuszos süti és a keksztekercs.

Ezeket olvastad már?

A Nosalty 2008-ban garázsblogként indult, 2012 májusa óta pedig a piacvezető receptoldal. A mára havi 1 millió egyedi látogatóval bíró oldalon több mint 46.000 közösségi alapon születő, de szerkesztett és ellenőrzött receptet talál az olvasó strukturált, kategorizált formában. Ezt egészíti ki a szerkesztett magazintartalom, melyen külön szerkesztőség és a NoSalty saját dietetikusa dolgozik. 2013 végére ez utóbbi szakértő közreműködésével a receptekhez rendelve elérhetővé tették Magyarország legnagyobb alapanyag-adatbázisát is, mely 1320 alapanyagról ad tápanyagra és kalóriatartalomra vonatkozó részletes információt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.