Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

3 tipp edző szakértőnktől, hogy gyorsabb legyen a fogyás

Szeretnél leadni pár kilót, de megállt a fogyásod? Ne add fel, inkább próbáld ki az alábbi három trükköt a siker érdekében!

Mindenekelőtt szeretnék leleplezni egy általános tévhitet: akármennyire jó lenne, sajnos zsírból képtelenség egy hét alatt 5-8 kilót leadni. Tehát ha egy divatdiétától rövid idő alatt le is fogysz 8-10 kg-t, biztos lehetsz benne, hogy nem a zsírraktáraidat csökkentetted, hanem a raktározott víztől, szénhidrátoktól „szabadultál meg”, és valószínűleg az izmaid egy részét is szépen leépítetted. Ezt nevezik látszatfogyásnak.

Hosszú távú, tartós fogyást csak a zsírtömeg csökkentésével érhetsz el. A csodadiétákkal ellentétben az alábbi trükkök valóban segíthetnek abban, hogy a gyorsítósávba lépj!

1. Fokozd az aktivitást!

Rengeteg helyen olvashatjuk, hogy például a kertészkedés, a kutyasétáltatás, a játék a gyerekkel a játszótéren tökéletesen helyettesíthet egy-egy edzést, mert egy csomó kalóriát eléget. Való igaz, hogy ezek az aktív programok sokkal jobbak, mintha valaki minden szabadidejét a számítógép vagy televízió előtt töltené, de önmagában még nem helyettesítik a rendszeres testmozgást, annak ellenére, hogy valóban sok energiát felhasználunk közben. Ennek elsősorban az az oka, hogy míg egy edzésprogram tudatosan, célirányosan épül fel, addig a hétköznapi fizikai aktivitási formák nem ilyenek. Jellemzően nincs előttük bemelegítés, sem nyújtása utánuk, az energiafelhasználás sem olyan mértékű, mint egy kiadós edzés során. Ugyanakkor sokat segíthetnek az energiaegyensúly helyreállításában és így a valódi – zsírból történő – fogyás beindításában is, hiszen az edzések mellett tovább nő a napi aktivitás mértéke, amelynek következtében lényegesen több energiát használ fel a szervezet az edzéseken túl is. Tehát ha fogyni szeretnél mindenképpen érdemes növelni a napi aktivitás mértékét, de soha ne tekints egy-egy ilyen alkalomra úgy, mintha az edzésedet helyettesítette volna.

Tervezz be hetente legalább egy aktív programot az életedbe! Lehet ez kertészkedés, kirándulás, fűnyírás vagy akár egy nagyobb séta is. A lényeg, hogy kikapcsolódj, miközben egy kicsit át is mozgatod magad. Emellett érdemes végiggondolni, hogy a hétköznapi tevékenységek során miként tudnád még fokozni az aktivitásodat. Jó példa lehet erre a hosszabb séta a munkahelyről hazáig vagy akár ebédszünet után. Kinek, mi a megvalósítható.

2. Törekedj a változatosságra!

A szervezetedet mindig annyira kell terhelned, amennyi a fejlődésedhez szükséges. Amennyiben túlterheled, túledzett leszel és nem fogsz fejlődni. Akkor sem érsz el eredményt az edzésekkel, ha épp az ellenkezőjét teszed és túl alacsony intenzitáson edzel. Tehát ha gyors fejlődést szeretnél, akkor nagyon fontos, hogy az edzés intenzitása mindig optimális legyen.

Egy kezdő sportolónál bőven elég kihívás megtanulni és helyesen kivitelezni a gyakorlatokat. Később, amikor már magabiztos vagy, és a gyakorlatokat helyesen tudod végrehajtani, lehet, hogy már nem érzed kihívásnak a korábbi terhelést. Ha nem nehezítesz a feladatokon, akkor önmagadhoz képest is nehezen fogsz fejlődni. Ilyenkor érdemes egy kicsit variálni az edzésen. Megoldás lehet a súlyok emelése, új gyakorlatok beiktatása az edzésprogramba, de a meglévő edzések mellett egy új edzésforma kipróbálása is meglepő eredményeket hozhat. Ha például eddig gyalogoltál, de már nem úgy fogysz tőle, mint eddig, akkor építs be egy-két kocogó szakaszt az edzésedbe és próbáld ki a súlyzós edzéseket. Amennyiben szívesebben jársz csoportos edzésre, mint konditerembe, tökéletes lehet számodra a köredzés, a trx, vagy akár a gymstick-edzés is.

3. Tervezz előre!

Sokszor mondják, hogy a sikeres fogyást a konyhában lehet megalapozni. Ez így is van, hiszen 70%-ban a táplálkozásunkon, 30%-ban pedig a mozgási szokásainkon múlik, hogy sikerül-e lefogyni és a súlyunkat megtartani.

Ahhoz, hogy könnyebben megvalósítsd a vágyaidat, érdemes előre gondolkodni. Például, ha a hétvégi nagybevásárlásnál már tudod, hogy miket fogsz enni a következő héten, az jelentősen meg tudja könnyíteni az életedet. Igaz ez a sportra is, hiszen ha legalább egy héttel előre látod, hogy mikor tudsz elmenni edzeni, és ezeket az időpontokat le is fixálod magadnak, akkor sokkal nagyobb rá az esély, hogy nem hagysz ki egyetlen alkalmat sem.

Mindemellett tudnod kell azt is, hogy sajnos egészségügyi oka is lehet a túlsúlynak. Abban az esetben, ha rendszeresen mozogsz és a táplálkozási szokásaid is rendben vannak, de mégsem tudsz leadni egyetlen kilót sem, akkor mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magad, mielőtt teljesen elkeserednél és feladnád az életmódváltást. Hiszen valóban vannak olyan betegségek és egészségügyi problémák, (jellemzően a hormonháztartás működési zavarai) melyek egyrészt megnehezítik a fogyást, másrészt ezekben az esetekben megfelelő szakorvosi kezelésre is szükség van.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!