Négykeréken Trokán Nórával: ,,Ennek a kisvárosnak a hangulata nagyon közel visz ahhoz, amit Görögországban lehet érezni" – A Görög Kancsóban jártunk

A Nosalty és a Suzuki közös sorozatának legújabb részében Trokán Nóra visz el minket egy gyerekkorához nagyon közel álló étterembe, a szentendrei Görög Kancsóba. (x)

Szentendre még a borús, esős őszi napokon sem veszít sokat szépségéből, ez az a hely, amely szűk, macskaköves utcácskáival és régi, színes épületeivel minden emberben meg tudja idézni a mediterrán életérzést. Ide hozott minket Trokán Nóra, akinek rengeteg gyerekkori emléke fűződik a Duna-parti kisvároshoz és egy régi, jól ismert étteremhez, a korzón található Görög Kancsóhoz.

Az édesanyai oldalról görög származású színésznő és családja rengetegszer jártak már Görögországban, a görög kultúra és gasztronómia egyaránt meghatározó szerepet játszik Nóra életében, különösen a családi ünnepekkor. Bár saját bevallása szerint nem nagyon főz, és inkább a karantén alatt kezdett el több időt tölteni a konyhában, imádja a különböző zöldséges krémeket és mártogatósokat, a tenger gyümölcsei pedig kiskora óta bármilyen mennyiségben jöhetnek, legyen szó kagylóról, rákról vagy akár polipról.

,,Van egy videó a nővéremről meg rólam, voltunk nagyjából öt vagy hat évesek. Csapatostul ebédelünk egy görög étteremben, és az egyik barátnőm a kezében fog és szagolgat egy kagylót, a tesóm meg egyszer csak odamegy hozzá, kiveszi a kezéből, kiszívja belőle a kagylót, megeszi, eldobja és arrébb megy, Dorka barátnőm meg undorral nézi, hogy úristen, mit csinál ez?! Gyerekkorunk óta számunka természetes, hogy ilyeneket eszünk.”

Fotó: Réthly Dávid

A szentendrei Görög Kancsó étterem 1961-ben nyitotta meg kapuit, azóta pedig számos kisebb-nagyobb változáson esett át. Az étlapon egyaránt találhatóak klasszikus görög és magyar fogások is - aki egy különleges, autentikus és laktató ebédre vagy vacsorára vágyik, egészen biztosan megtalálja itt magának a tökéletes fogást.

A Nosalty és a Suzuki közös, Négykeréken című sorozatában Magyarország gasztronómiai kincseit, különleges helyeit mutatjuk be. Bár idén ősszel és télen a koronavírus-járvány miatt nem tudjuk személyesen megélni azt, milyen egy-egy hangulatos étteremben elkölteni egy ebédet vagy vacsorát, a jövő évben remélhetőleg bepótolhatjuk a lemaradást, ezek a helyek pedig tökéletes úti célok lehetnek majd az új felfedezések során. Addig is mi magyarok annyit tehetünk, hogy egy-egy rendeléssel támogatjuk a vendéglátóhelyek, éttermek fennmaradását.

A nagy hazai gasztroutazás itt még nem ér véget, a következő részben egy újabb titokzatos híresség mutatja majd meg kedvenc vendéglátóhelyét.

Találd meg az igényeidhez legjobban illő Suzuki modellt!

További részletekért kattints ide!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!