Ezért veszélyesek a nedves tisztítókendők

Bár praktikus lehet, a nedves törlőkendő az egyik legkárosabb takarító- és kozmetikai szer a környezetre nézve. Tele van kemikáliákkal és műanyaggal, sosem bomlik le, ennek következtében nemcsak szennyezi a vizeket, de veszélyes az élővilágra nézve is.

Ma már számos törlőkendő létezik a babapopsitörlőtől kezdve a fertőtlenítő kendőkön át az arcápolási termékekig és az intim higiéniás kendőkig. Ezek bár praktikusnak tűnhetnek, valójában rendkívül kártékonyak a környezetre nézve, a kemikáliák mellett ugyanis a műanyaggal teli kendők csak több száz év alatt vagy egyáltalán nem bomlanak le.

A nedves törlőkendőket semmilyen módon sem szabadna a WC-be dobni

Ezek a kendők szennyezik a vizeket, és óriási veszélyt jelentenek az állatvilágra is, az élőlényeknek ugyanis, ha nem a kendőt nyelik le, akkor a mikroműanyagok kerülnek bele a szervezetükbe (és a miénkbe is). Sajnos egyre több olyan példa van, amikor például elpusztult, partra sodort bálnák vagy delfinek gyomrában találnak nagy mennyiségben ilyen eldobható törlőkendőket.

Nem kell tengerre menni ahhoz, hogy mi is tapasztaljuk a kendők környezetre gyakorolt kártékony hatásait: emberek tömege húzza le a WC-n őket, a víz viszont a sima WC-papírral szemben nem oldja fel az anyagot, hanem lemegy a csatornába, ahol a vízzel, zsírral és egyéb szemetekkel együtt összetapad, végül pedig eldugítja a csatornát.

Zsírszörny

A 24.hu néhány héttel ezelőtt írt arról a 8 méter hosszú zsírszörnyről, amit a budapesti csatornákból szedtek ki: a „zsírkígyó” főleg nedves törlőkendőkből tapadt össze és tekeredett fel egy propellerszivattyú kábelére néhány hónap alatt, a Csatornázási Művek dolgozóinak pedig több órába telt leszedni a kendőkből összeállt képződményt.

A brit Tesco áruházak meghatározó lépésre szánták el magukat

Üzleteikből kivonják az olyan nedves popsitörlőkendőket, melyek műanyagot tartalmaznak, ezzel visszaszorítva a környezetszennyezést. A Napi.hu híre szerint a boltlánc két éve nem használ műanyagot a saját márkás babatörlőkendőinél, ezek a termékek ma már biológiailag lebomló viszkózból készülnek.

Március közepétől a Tesco a márkázott nedves törlőkendőket sem forgalmazza, amennyiben azok tartalmaznak műanyagot. A brit áruházlánctól ez azért is számít meghatározó gesztusnak, mert itt fogy éves szinten a legtöbb popsitörlőkendő, 75 millió csomag, vagyis majdnem 5 milliárd darab.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek