Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nébih: Ha szoktál csemegeuborkát venni, ezeket nem árt tudnod

A csemegeuborka is csak akkor kerülhet forgalomba Magyarországon, ha megfelel a Magyar Élelmiszerkönyv irányelvének. Nézzük, mik a kritériumok!

Mit takar a csemegeuborka megnevezés?

A csemegeuborka a hőkezeléssel tartósított élelmiszerek csoportjába tartozik. Frissen szedett uborka terméséből, közvetlen technológiával ecetes, sós, édesített felöntőlével, fűszerekkel, esetleg fűszerkivonatokkal, aromákkal, ízesítő és/vagy díszítő növényi részekkel kiegészítve készül.

A csemegeuborkát készítő élelmiszer-vállalkozások az uborkát megtisztítják, osztályozzák, mossák, majd átválogatják. Eközben eltávolítják a virágmaradványokat és az 5 mm-nél nagyobb szármaradványokat – írja a Nébih szupermenta oldala.

Az uborkákat a felöntőlével, a forrázással, főzéssel fertőtlenített fűszerekkel, a kiegészítő- és díszítőanyagokkal együtt üvegbe vagy fémdobozba töltik. A teletöltött tárolóedényt – annak méretétől függően – meghatározott ideig hőkezelik.

Fizikai és kémiai jellemzők szabályozása:

A csemegeuborka ecetsavban kifejezett savtartalma meghatározott, azaz 0,5-1,2 százalék (m/m) közötti értéket mutathat. A termék NaCl-tartalma maximum 2,0 százalék (m/m), míg a homoktartalma legfeljebb 0,02 százalék (m/m) lehet. Természetesen az uborkák minősége is elengedhetetlen tényező. Ez azt jelenti, hogy egy üveg csemegeuborka nem tartalmazhat 20 százaléknál több olyan uborkát, amelyik 30 foknál nagyobb görbületű, torz növésű, sérült, foltos és/vagy üreges.

Receptajánló csemege uborkával:

A nyers uborkákat a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott méret szerint csoportosítják. A szabályozás összesen hat csoportot különböztet meg:

  • 3-6 cm,
  • 5-8 cm
  • 6-9 cm
  • 8-10 cm
  • 9-12 cm
  • 12-14 cm

A nyers uborka méretét a megnevezéshez kapcsolódóan fel kell tüntetni a címkén (pl. Csemegeuborka, 5-8 cm).

Az uborka termésének külső megjelenése a fajtára jellemző, egyenes alakú, közel egyenletes átmérőjű, friss és egészséges. Színe jellegzetes, olajzöld árnyalatú. Állománya harsogóan ropogós. A savanyúság illata és íze kellemesen harmonikus, fűszerezésre jellemző. Az uborkákat körülvevő felöntőlé áttetsző, amelyben fűszerek és az alakjukat megőrző díszítőanyagok találhatók.

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!