Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ne várd meg, míg szomjas leszel!

Nagyon kevesen figyelnek oda a  megfelelő folyadékfogyasztásra, sokan csak akkor isznak, ha már nagyon szomjasak. Szerinted jó döntés ez? (X)

Veled is előfordult már, hogy délelőtt 11-kor ébredtél rá, hogy ma még egy kortyot sem ittál? Rajtad kívül nagyon sokan vannak még ezzel így, hogy elfelejtkeznek a folyadékfogyasztásról, hogy csak akkor isznak, amikor már szomjasak.

A „rossz hír”, hogy ezt a pillanatot nem érdemes megvárni, mert ekkor már biztosan folyadékhiányban szenved a szerveztünk. A megfelelő folyadékfogyasztás jelentőségének megértése érdekében érdemes tisztában lennünk azzal, hogy szervezetünk jelentős része víz: csecsemőkorban kb. 70–75%, felnőttkorban 60%, míg időskorban 50%. Ez a „víztartalom” jelen van a keringő vérünkben, a sejtjeinkben, a szöveteinkben.

Mi bajunk lehet?

Azt mindannyian tudjuk, hogy a sivatagban, víz nélkül nem maradnánk életben túl sokáig. Mivel azonban kevesen vannak, akikkel ez a valóságban is megtörténik, a sima, városi mindennapok során nem szoktunk a kiszáradásra gondolni. Holott a teljesen hétköznapi életben is többé-kevésbé kiszáradhatunk, aminek érzékelhetjük is a jeleit. A dehidratáltság amellett, hogy csökkenti a szellemi és fizikai teljesítőképességet, károsítja a szervezet hőszabályozó képességét, a keringési funkciókat, és fejfájáshoz, ingerlékenységhez, álmossághoz vezethet. A külső tünetekről, mint pl. száraz, ráncos, berepedezett bőr, törékeny haj, köröm, kellemetlen szájszag, ne is beszéljünk.

Felnőttkorban a napi ajánlott mennyiség minimum 2–2,5 liter folyadék, nyári melegben, amikor az izzadással sok folyadékot vesztünk, ez lehet 2–3 liter is. Szerveztünk egészséges működése érdekében a napi folyadékbevitelünk eloszlása legyen a nap során kiegyensúlyozott, ne várjuk meg, míg szomjasak leszünk, igyunk rendszeresen napközben 1-1 pohárral. Hiszen ha délután döbbenünk rá, hogy egész nap alig ittunk, akkor hiába iszunk meg ilyenkor fél liter folyadékot, ezzel a kihagyott mennyiséget már nem pótoljuk.

Mit igyunk?

Elsődleges folyadékforrásunk lehet a víz, de a változatosság érdekében napi kalóriaszükségletünk figyelembevétele mellett fogyaszthatunk egyéb italokat, például gyümölcs- és zöldségleveket, teát, turmixokat, üdítőket is.

Mindig tartsunk magunknál palackban vagy kulacsban innivalót, ha elfelejtkeztünk róla, ne sajnáljuk rá az időt, térjünk be egy boltba. Edzés, sportolás előtt és közben is fogyasszunk folyadékot, hiszen a mozgás extra folyadékfelhasználást jelent a szervezetünknek.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!