Ne legyen a sírkert egy sivár kert

A következő hetekben sokan fogják felkeresni a temetőket, hogy elhunyt szeretteik sírját virágokkal díszítsék vagy növényeket ültessenek. De mit érdemes a sírkertbe ültetnünk?

Sajnos sok helyütt lehet tapasztalni, hogy elhanyagoltak a temetők, a sírok nagy része kővel, márvánnyal fedett, hogy a lehető legkevesebbet kelljen gondozni. Pedig minden egyes sír apró kert lehet, amelyet a megfelelő növénnyel beültetve, kis törődéssel is fenn lehet tartani.

  • A fedetlen sírhantok apró rézsűknek is felfoghatók, ahová – kitettségtől függően – talajtakaró évelő növényeket, félcserjéket ültethetünk. Árnyékosabb helyen, terebélyes fák alatt elhelyezkedő sírokra a kis és nagy meténg alapfaja, vagy tarka levelű változata, a borostyán több fajtája ültethető, naposabb helyekre a sokszínű kúszó kecskerágót, terülő madárbirset, hangaféléket, kúszó törperózsát vagy örökzöld orbáncfüvet válasszuk. Ezek a sírhanton elterülve néhány év alatt befedik azt, csupán a túlnövő hajtásokat kell időnként eltávolítani. A hangaféléket választunk, cseréljük ki a talajt savanyú tőzegre!
  • A lágyszárú virágok közül ősszel többnyire árvácskát tudunk beszerezni. Ezek közül is inkább a jól bokrosodó kisvirágú fajtákat válasszuk. Az őszi évelők közül a csokros krizantémot ültethetjük ki, akár virágzó állapotban is. Bár a temetőkben hagyományosan a fehér és a piros szín a domináns, egyéb árnyalatokat is nyugodtan használhatunk, de csak egyféle színből.
  • Az örökzöldek az örök életre emlékeztetnek. Közülük a törpe változatokat részesítsük előnyben. Az örökzöldeket csapadékmentes teleken öntözzük, hiszen ezek akkor is párologtatnak!

  • A lomhullató fákról sem kell lemondanunk. A fejfa mellé ültessünk kistermetű, bókoló fajtákat, például a szomorú kecskefűzt, a csüngő vérbükköt, a szomorú díszalmát, a szomorú eperfát és a csüngő japánakácot.
  • A félig fedett sírokat sziklakerti növényekkel is beültethetjük. Előnyük, hogy alacsony termetűek, lassan növők, a pozsgások (varjúháj, kövirózsa) elviselik azt is, ha hetekig nem kapnak vizet.
  • A sír-sziklakertben azonban ne használjunk köveket: ezeknek a szerepét maga a sírkő tölti be.

Ez is érdekelhet!

Így tartósítsd az őszi faleveleket

Címlapról ajánljuk

További cikkek