Ne legyen a sírkert egy sivár kert

A következő hetekben sokan fogják felkeresni a temetőket, hogy elhunyt szeretteik sírját virágokkal díszítsék vagy növényeket ültessenek. De mit érdemes a sírkertbe ültetnünk?

Sajnos sok helyütt lehet tapasztalni, hogy elhanyagoltak a temetők, a sírok nagy része kővel, márvánnyal fedett, hogy a lehető legkevesebbet kelljen gondozni. Pedig minden egyes sír apró kert lehet, amelyet a megfelelő növénnyel beültetve, kis törődéssel is fenn lehet tartani.

  • A fedetlen sírhantok apró rézsűknek is felfoghatók, ahová – kitettségtől függően – talajtakaró évelő növényeket, félcserjéket ültethetünk. Árnyékosabb helyen, terebélyes fák alatt elhelyezkedő sírokra a kis és nagy meténg alapfaja, vagy tarka levelű változata, a borostyán több fajtája ültethető, naposabb helyekre a sokszínű kúszó kecskerágót, terülő madárbirset, hangaféléket, kúszó törperózsát vagy örökzöld orbáncfüvet válasszuk. Ezek a sírhanton elterülve néhány év alatt befedik azt, csupán a túlnövő hajtásokat kell időnként eltávolítani. A hangaféléket választunk, cseréljük ki a talajt savanyú tőzegre!
  • A lágyszárú virágok közül ősszel többnyire árvácskát tudunk beszerezni. Ezek közül is inkább a jól bokrosodó kisvirágú fajtákat válasszuk. Az őszi évelők közül a csokros krizantémot ültethetjük ki, akár virágzó állapotban is. Bár a temetőkben hagyományosan a fehér és a piros szín a domináns, egyéb árnyalatokat is nyugodtan használhatunk, de csak egyféle színből.
  • Az örökzöldek az örök életre emlékeztetnek. Közülük a törpe változatokat részesítsük előnyben. Az örökzöldeket csapadékmentes teleken öntözzük, hiszen ezek akkor is párologtatnak!

  • A lomhullató fákról sem kell lemondanunk. A fejfa mellé ültessünk kistermetű, bókoló fajtákat, például a szomorú kecskefűzt, a csüngő vérbükköt, a szomorú díszalmát, a szomorú eperfát és a csüngő japánakácot.
  • A félig fedett sírokat sziklakerti növényekkel is beültethetjük. Előnyük, hogy alacsony termetűek, lassan növők, a pozsgások (varjúháj, kövirózsa) elviselik azt is, ha hetekig nem kapnak vizet.
  • A sír-sziklakertben azonban ne használjunk köveket: ezeknek a szerepét maga a sírkő tölti be.

Ez is érdekelhet!

Így tartósítsd az őszi faleveleket

Címlapról ajánljuk

Heti Horoszkóp: ez az az étel, amit végre tanulj meg...

Vannak ételek, melyekről azt hisszük (sokszor jogosan, máskor abszolút nem), hogy mi képetlenek lennénk elkészíteni őket. Meg hogy anyué úgyis sokkal jobb. Vagy hogy ezt apa tudja a legjobban, bográcsban. Pedig az élet rövid, vágj bele! Nézzük, mit ajánl a heti horoszkóp, melyik ételnek veselkedj neki végre!

Nosalty

4 gyakori ok, ami miatt kókadozhatnak a paradicsompalántáid

A paradicsom friss, nyárias ízével majdhogynem minden hobbikertész kertjében vagy éppen balkonján megtalálható. Hálás növény, hiszen viszonylag gyorsan megerősödik, és azután csakúgy ontja a piros kis labdákat. Na, de mi lehet a gond, ha hirtelen hervadásnak indul? Lássuk, milyen okok állhatnak a kókadozó paradicsompalánta hátterében!

Balogh Lilla

További cikkek

4 virágmag, amit júliusban vethetsz el

A kerti munkálatok júliusban sem állnak meg, ha szeretnénk egész évben virágoktól pompázó, színes kiskertet. Bár azt gondolnánk, júliusban minek már elvetni bármit is, de ez a 4 kerti virág már ősszel boldogítani fog, akkor is, ha július derekán veted el a magját!