Napot a konyhába! – az ősz vidám színei

Ezeken a borongós, őszi napokon varázsoljuk vissza a nap fényét a konyhába. Sütőtök és sárgarépa, két nagyszerű zöldség, amelyek ebben segítségünkre lehetnek. És még egészségesek is!

Napelemmel működünk

Ha nyáron napfürdőzés közben becsukott szemmel a nap felé fordulok, narancs színben úszik minden előttem és úgy érzem magam, mint egy elem, amit éppen töltésre tettek. Ez a feltöltődés ilyenkor ősszel egy kicsit nehezebben hozható össze, ezért hatását minden módon próbálom előidézni. Gyermekkoromban nem gondoltam volna, hogy a sütőtökkel, ezzel az őszi idényzöldséggel én valaha összebarátkozom, de tévedtem.

Szüreti mulatság a konyhában >>

Sütőtök, te édes!

Egyszer gimnazista barátnőmhöz farkaséhesen érkeztünk. Ő a helyi lehetőségek mentén, pillanatok alatt készítette el rögtönzött menünket: halrudacskák sajtkrémes sütőtökkel. Szerintem a kész étel elfogyasztása kevesebb időt vett igénybe, mint az elkészítése. Azóta, ha nálunk rántott hal kerül az asztalra, mindig ezt a köretet adom mellé. Ez az isteni zöldségpüré édeskés ízvilága miatt natúr szárnyasokkal, de példának okáért aszalt szilvával töltött pulykamellel is nagyszerűen harmonizál. A gyerekek a barack kompótos kombóra esküsznek. Langyosan a legfinomabb, így tényleg nem lehet abbahagyni.

Lélekmelegítő levesek >>

Gréti krémsajtos sütőtökpüréjét így készítheted el >>

Sárga a répa!

Legjobb barátnőmék konyhájában igen sok időt töltöttem. Szinte minden nap kivettük a részünk valamelyik főzési fázisból. Mari mama, barátnőm édesanyja, egyik szakácskönyvet írta a másik után, mai értelemben véve igazi gasztroblogger volt, sőt azóta is tevékenykedik a szakmában. Sokszor érkeztünk úgy hozzájuk, hogy az éppen aktuális recept fotóit készítették. Mondanom sem kell a „modell” utána nem úszta meg, egyből elfogyasztottuk. Szóval, náluk ettem először répatatárt, ami azóta is az egyik legmegbecsültebb kedvencem.

Húsba vágó kérdések tippek vegáknak >>

Ha nagyobb társaságot várunk és még a hónap vége is közeleg, gyakran nem engedhetjük meg magunknak, hogy óriási adag bélszíntatárt készítsünk. Ugyanakkor sok vegetáriánus barátunk is van, rájuk mindig külön gondolok. Ilyenkor jön a répatatár, ami legalább olyan ízletes, mint húsból készült társa. Az alapanyag beszerzése igen egyszerű és előállítási költsége valóban pénztárcakímélő.

Jövő héten rakott zöldséget és őszi almából készült pitét sütök, addig is engedjük be konyhánkba a napfényt!

Gréti

A rovat korábbi cikkei itt találhatók >>

Címlapról ajánljuk

Ezekben a téli gyümölcsökben van a legtöbb cukor

A szervezet normál működéséhez elengedhetetlen, hogy ellássuk azt a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Télen ez talán még fontosabb, mint az év többi szakában, ezért ilyenkor érdemes különösen odafigyelni a gyümölcs- és zöldségfogyasztásra. Persze azért ilyenkor sem árt megnézni, hogy pontosan mit is viszünk be az elfogyasztott élelmiszerekkel...

Nosalty

További cikkek