Még akkor is napközben érdemes enni, ha éjszaka dolgozol

A mentális egészség megőrzése érdekében akkor is érdemes lehet csak napközben enni, ha éjszaka dolgozik az ember - derült ki egy friss tanulmányból.

Régi városi legenda, hogy egészséges, ha kihagyjuk a vacsorát - és bár ennek sok valóságtartalma nincs, egy friss kutatás szerint a mentális egészség érdekében érdemes inkább a nap korábbi részeire időzíteni az étkezést, nem pedig lefekvés előttre.

Még akkor is napközben érdemes enni, ha éjszaka dolgozol

A Brigham and Women’s Hospital kutatói szerint tanulmányuk azt sugallja, hogy a közvetlenül lefekvés előtti étkezés nem tesz jót az agynak. Adataik szerint a depresszió és a szorongás tünetei 26, illetve 16 százalékkal emelkedtek az esti étkezések után.

A kutatás segíthet megmagyarázni, hogy az éjszakai műszakban dolgozók és a távolsági utazók miért hajlamosabbak neurológiai betegségekre, beleértve a demenciát is. Ez az életmód megzavarja a cirkadián ritmust, amihez még csak hozzátesz az, ha valaki lefekvés előtt közvetlenül étkezik.

Amerikai adatok szerint minden ötödik ember rendszertelenül dolgozik. Szükség van rájuk a kórházakban, gyárakban és más alapvető munkákban, beleértve az áruszállítást is.

Az éjszakai műszakban végzett munka kizökkentheti a szürkeállományt, mert felborulhat az olyan mindennapi tevékenységek rutinja, mint az alvás, az ébrenlét és az evés, ami akár 40 százalékkal növeli a depresszió és a szorongás kockázatát.

A kutatók azt vizsgálták, hogy az étkezés időzítése hogyan befolyásolta 19 alany – 12 férfi és 7 nő – hangulatát. Az önkéntesek gyenge fényben négy 28 órás „napon” átestek egy olyan protokollon, amivel a viselkedési ciklusokat 12 órával el kellett tolniuk, ami cirkadián ritmus eltérését okozza. A depresszió és a szorongás szintjét óránként mérték. A szimulált éjszakai műszakok során a depresszió és a szorongás jelentősen nőtt, amikor a résztvevők az alváshoz képest későn ettek. Ezzel szemben nem volt változás azoknál, akik csak napközben étkeztek, annak ellenére, hogy ők is éjszaka dolgoztak.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy a tanulmányuk bizonyítja: a cirkadián ritmus megtartása nagyon fontos a mentális egészség érdekében is.

Forrásunk volt.


Még több a mentális egészségről:

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?