Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nagyobb esélyük van a komoly betegségekre azoknak, akik kocsival járnak munkába

Egy friss kutatás szerint nagyobb a rák aránya az autósok között, a biciklisek és a tömegközlekedők jobban járnak.

Ha minden nap kocsival közlekedsz, az sokkal rosszabb az egészségedre nézve, mint gyakorlatilag bármilyen más közlekedési mód – derül ki egy friss kutatásból. Az Imperial College London és a Cambridge-i Egyetem kutatócsoportja 25 éven keresztül több mint háromszázezer ingázó egészségügyi állapotát követte végig, egészen 1991-től 2016-ig, és megállapította, hogy mind a biciklizés, mind a sétálás, de még a vonatozás is egészségesebb az autózásnál.

A The Lancet Planetary Health tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a rendszeres autózással mind a rákra való hajlam, mind a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, de még az átlagos halandóság is növekedett. A kutatók az eredményeket igazították az olyan faktorokra, amelyek megváltoztathatják az ember egészségét: többek között az életkorra, a nemre vagy a szocioökonómiai státuszra is.

Az analízisben messzemenően a biciklisek jártak a legjobban: az autósokhoz képest 11 százalékkal csökkent a rák kialakulásának esélye náluk, és a daganatos betegségekben való elhalálozás is 16 százalékot csökkent. A szív- és érrendszeri betegségek miatti halandóság 24 százalékkal, az összhalandóság pedig 20 százalékkal volt alacsonyabb esetükben, mint azoknál, akik minden nap kocsival jártak.

Azt érdemes megjegyezni, hogy a kutatási időszak alatt az emberek mindössze 3 százaléka járt biciklivel munkába, ami nagyon alacsony. 11 százalékuk sétált, 18 százalékuk a tömegközlekedést használta, és 67 százalékuk járt autóval. A sétálás minimálisan volt egészségesebb, mint az autózás, de a vonatozás megint jelentős egészségügyi javulást jelentett. A kutatók szerint az autósok nem azért ilyen egészségtelenek, mert több légszennyezés éri őket, hanem inkább azért, mert összességében kevesebbet mozognak. A szakértők azonban azt is megjegyezték, hogy az adatok között nem szerepeltek olyan fontos információk, mint hogy milyen volt a vizsgált emberek étrendje, vagy hogy éppen dohányoztak-e.

A kutatók feltételezik, hogy a koronavírus-járvány miatt talán megnőtt a sétálók és a biciklizők aránya, így ezzel együtt csökkenhet a daganatos betegségben és szív- és keringési problémákban szenvedők száma is. Arra viszont felhívják a figyelmet, hogy a vírusveszély miatt mellőzött tömegközlekedés helyett senki ne az autót válassza, ha teheti, hanem keressen más, egészségesebb közlekedési módokat, például sétáljon többet.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!