Mitől lesz valóban omlós a linzertészta?

Legyen omlós, de ne porladjon el a kezedben. Ki ne szárítsd! Itt a sok jó tanács, hogy valóban omlós legyen a linzertésztád!

Liszt, vaj, víz – ez a hármas alkotja az omlós linzertészta lelkét, de vajon hogyan, milyen formában használjuk őket? Egyáltalán nem mindegy. Gyúrás, nyújtás és sütés – itt leledzik a három legfőbb hibaforrás, és ha rosszul csinálod, könnyen elronthatod. Íme a linzertészták 6 fő ismérve, melyek betartásával közelebb kerülsz a tökéletes alaptészta elkészítéséhez!

Citromos-mákos linzerek recept

A hideg vaj és víz varázsa

 • Igen, a legjobb linzertészta vajjal készül, nem margarinnal! Ráadásul hidegen kell a liszthez kockázni, reszelni, és gyors mozdulatokkal hozzámorzsálni. Más esetben aprítógépben pár mozdulattal hozzáforgatni.
 • A vízzel – melyet ugyancsak jéghidegen adagoljunk a tésztához – nem szabad szűkmarkúan bánni. Segít abban, hogy ne száradjon ki a tésztánk. Ugyanakkor ha túlzottan sok kerül bele, túl nyúlóssá és kezelhetetlenné válhat, ezért fontos a kicsi mennyiségben való adagolása!

Nagyi titka lisztajánló

 • A félfogós búzaliszt dédanyáink és nagymamáink nagyra tartott és sokat használt lisztfajtája. A Nagyi titka Félfogós liszt egy speciális őrlésű liszt, mely egyesíti magában a búzarétesliszt és búzafinomliszt kedvező sütési tulajdonságait.
 • Ennek a speciális őrlésnek köszönhetően a vele készült tészta jobban nyújtható és rugalmasabb, a kész sütemény vagy panír pedig ropogósabb lesz.
 • A legjobb választás omlós, vajas vagy hajtogatott tészták, piték, linzerek készítéséhez.

Erre használd még!

A Nagyi titka Félfogós búzaliszt az omlós, vajas és hajtogatott tészták mellett ideális alapanyaga a pogácsáknak, sós vagy édes aprósüteményeknek, kiváló vékony pizzatészta készítéséhez, de galuskához, nudlihoz, panírozáshoz és sörtésztához is nagyszerű.

Ezeket olvastad már?

Ne gyúrjuk túl és pihentessük!

 • A linzertészta gyúrásával bánjunk csínján, hiszen nincs szüksége olyan fajta összedolgozásra, mint a kelt tésztáknak. Könnyű mozdulatok, rövid gyúrás elegendő lesz neki. Így lehet puha és omlós.
 • Nyújtás, szaggatás, vágás előtt mindenképpen tegyük hűtőbe, nem ragad majd a munkafelülethez, tehát ezt az időt ne sajnáljuk tőle! Mehet a mélyhűtőbe is, ha nagyon sietünk, és ha mégis elhalasztanánk a sütést, később is elővehetjük. Egy-két hétig eláll ott, de egy óra kell neki a regenerálódásra, vegyük ki időben a hűtőből.

Vastagon vagy vékonyan?

 • Ne nyújtsuk túl vékonyra. Egyrészt le sem tudjuk majd kaparni a deszkáról, másrészt a formába tételkor és kivételkor is csak törni fog. Eljön a legrosszabb, ami történhet: nem marad egyben, szétesik a sütink.
 • Ha túl pufira nyújtjuk, akkor nem sül át a tészta közepe, ezért maradjunk a maximum félcentis vastagságnál.

Ne süsd túl!

 • A linzer a nagy kivétel! Ne várj arra, hogy aranybarnára süljön a teteje. Ez a halála, ugyanis túlsül, kiszárad, törik vagy nagyon kemény lesz.
 • A linzer világos színben tökéletes, ne aggódj, ha úgy néz ki, mintha nyers lenne, 10-12 perc elég neki. Lehet, hogy még puha a teteje, de miután kivetted a sütőből és pihentetted, pont tökéletesen keményedik meg. Ha beleharapsz, omlik a szádban a süti.

Tudj meg többet a Nagyi titka Félfogós búzalisztről itt!

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek