Lehetséges, hogy mostantól a mirelit krumplit a polcon is tárolhatod

Lehet, hogy mostantól nem kell amiatt izgulnod, hogy nincs elég helyed a fagyasztóban a mirelit krumplinak vagy zöldborsónak, mert egy cég rájött, hogyan tarthatod ezeket akár a polcon, szobahőmérsékleten.

Olyan eljárást dolgozott ki egy New York-i cég, amellyel az alapvetően romlandó ételeket nem szükséges még csak lefagyasztani sem: szobahőmérsékleten tárolhatók – adta hírül a Fast Company.

Lehetséges, hogy mostantól a mirelit krumplit a polcon is tárolhatod

A Farther Farms ötlete nagyon hasonlít a pasztörizáláshoz, amelynek során a termékeket hirtelen, magas hőfokon kezelik, így a keletkező gőz elpusztítja a romlási folyamatot beindító patogéneket.

A vállalkozás azonban egy kicsit módosított a műveleten, és viszonylag magas hőmérsékletű szén-dioxiddal kezeli a különféle termékeket, így tartósítva azokat. A kísérletek során kiderült, hogy ez a módszer is hatékonyan inaktiválja a mikroorganizmusok és az enzimek által beindított folyamatokat, tehát nem romlanak meg olyan hamar, mint normál állapotukban.

Ennek a technikának az az előnye, hogy az élelmiszerek alig veszítenek tápértékükből, sőt, az eljárás során alkalmazott szén-dioxidot újra fel tudják használni.

A cég a feldolgozott élelmiszerek tartósítására szeretne elsősorban koncentrálni. Egyelőre a sült krumplinál, zöldségeknél, salsa szósznál, tejtermékeknél és a főtt csirkehúsnál működik a módszer: úgy tűnik, hogy az említett ételek fagyasztás helyett akár a polcon, szobahőmérsékleten is elállnak 90 napon át.


Még több menő konyhai újítás:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek