Ezzel a sószóróval mikroműanyagokat juttatsz az ételbe

Bár tény, hogy praktikusak ezek a fajta sószórók, sajnos mikroműanyagokat juttathatunk velük az ételünkbe.

Már a kereskedelmi forgalomban kapható konyhasók többségében is van mikroműanyag. Egy osztrák teszt 10 vizsgált termékből 7-ben kimutatta a 0,05 és 0,5 milliméter közötti átmérőjű műanyagrészecskék jelenlétét – hívta fel a figyelmet Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer.

Ezzel a sószóróval mikroműanyagokat juttatsz az ételbe

Mint a tesztből kiderült, a legtöbb probléma a „darálós” konyhai sókkal van, hiszen az őrlés során mikroműanyag kerül a sóba.

Annak érdekében, hogy a fogyasztók szervezetébe a lehető legkevesebb mikroműanyag kerüljön, nem javasoljuk a műanyagból készült, eldobható fűszermalmok használatát. Ezek helyett inkább egy rozsdamentes acélból készült, újratölthető változat beszerzését ajánljuk

– javasolták a vizsgálatot végző szakértők.

Más sóval is probléma akadt

A vizsgálatok során kiderült, hogy a tengeri só is sok mikroműanyagot tartalmaz, amit azzal magyaráznak a kutatók, hogy a sókristályokat a már eleve műanyagrészecskékkel szennyezett tengervízből szűrik ki.

Ebből is látszik, hogy amíg nem sikerül gátat szabni a természetbe kerülő műanyagmennyiség folyamatos növekedésének, addig számítani kell arra, hogy a mikroműanyagok valamilyen formában az asztalunkra is kerülhetnek

– idézte a tanulmányt a Rizikometer.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek