Mi jusson eszedbe a muszlimokról? Hát az isteni finom ételeik!

Szerte a világban egyre nagyobb üzlet az iszlám előírásainak megfelelően vágott, halal húsételek fogyasztása, de nem azért, mert muszlim, hanem mert ízlik az embereknek.

A halal-húsfogyasztás már nem csak az iszlám területeken, de Európában is egyre nagyobb szokás. A “halal húst” mi is jól ismerhetjük, hiszen hazánkban is egyre felkapottabb a gyros és a kebab, sokan járunk McDonald's-ba is, azonban kevesen tudják, mi is az a halal-hús, vagy hogyan is készül el ez a "törvényes hús".

A halal (helál) fogalma az Iszlám jog szerint azt jelenti: megengedett, törvényes.Élelmiszerekre vonatkoztatva olyan élelmiszert jelent, amelyek fogyasztása a muszlimok számára megengedett.

A muszlimok számára tiltott dolgok közé tartozik a sertés húsa, és minden származéka, az állat levágásakor elfolyó vér, a nem az Iszlám előírásainak megfelelően levágott állat, az alkoholos italok, és mindenféle részegítő dolog, a ragadozó állatok és madarak, illetve minden, ezekkel vagy ezek származékaival szennyezett élelmiszer.

A "halal hús" nemcsak azt jelenti, hogy maga az állat húsa megengedett, hanem azt is, hogy az Iszlám törvényeinek megfelelően vágták le. Vagyis a mai, modern vágóhidakon taglózással vagy áramütéssel megölt állatok húsa nem halal, vagyis nem megengedett a fogyasztása a muszlimok számára. Az Iszlám törvényeinek megfelelően az állatot muszlim embernek kell levágnia, úgy, hogy az állat ne szenvedjen a levágása előtt sem (például a szállítás során),kíméletesen és tisztelettel kell bánni vele.

A halal hús előállításának további nagyon komoly szabályai vannak: többek között speciális takarmányt használnak, de például a vágás előtti mosakodás és imamondás is szigorú előírások szerint történik. Az igaz muszlim hitű vágónak tudatosítania kell a mosakodás célját, és nagyon alapos mosakodás előzi meg a vágást. Ezt követően imát kell mondania, és a vágás közben is szükséges áldást adnia. Ez tulajdonképpen majdnem megfelel a zsidó kóser előírásoknak. Éppen ezért mondja a Korán, hogy a zsidók étele meg van engedve a muszlimoknak.

A Bloomberg után a HVG isutánajárt, hogy miért lett nagy biznisz Amerikában az iszlám előírásainak megfelelően vágott (halal) húsételek fogyasztása.

A hírügynökség nagyon egyszerű magyarázatot talált, becslések szerint ugyanis az így készült ételeket 80 százalékban olyanok fogyasztják, akik nem kötődnek a valláshoz.

Általában közömbösek a halal vágóhídi technikák iránt is, egyszerűen csak ízlik nekik az étel.

A Nielsen piackutató adatai szerint a halal-húsok értékesítéséből származó bevétel az elmúlt 12 hónapban elérte az 1,9 milliárd dollárt, ami 15 százalékos éves emelkedést jelez.

Az éttermek és élelmiszerboltok összesen 20 milliárd dollár bevételt köszönhetnek a halalhoz kapcsolható készítményeknek, amelyek egyelőre kis mennyiségben, de jelen van az amerikai gasztronómia minden szintjén, és egyre kedveltebbé válnak.

Egy halal „lelőhelyeket” listázó amerikai weboldal az 1998-as indulásakor még csak 200 hentest és vendéglőt tudott bemutatni, most viszont már 7600-as listával dolgozik.

A magyar halal és kóser lelőhelyeket itt találod.

És ezt olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek