Mi az a cibere?

Aki népmeséket olvas unokájának, számíthat rá, hogy előbb-utóbb elhangzik majd ez a kérdés: mi az a cibere? Mindenki tudja a választ? Ha nem, járjunk utána!

A cibere a szegények eledeleként szerepel a mesékben, és annyi igazság mindenképpen van benne, hogy a hús nélkül készülő ciberelevessel hozható kapcsolatba, ami a böjti ételek közé tartozik. Lassan aktuálissá is válik a készítése, hiszen idén március 5-én kezdődik a böjti időszak. Lássuk akkor, mi is a cibere! Többi elnevezése is ismerősnek tűnhet, ám kissé összezavarhat minket. Mert a cibere (Erdélyben esetleg cibre), a Felvidéken a kiszi, a Dunántúlon a keszőce kifejezés a savanyításra használt levet vagy magát a levest jelenti. Ha kicsit keletebbre kalandozunk, a kvasz is ebbe a körbe tartozik. (Kovász szavunk rokoni kapcsolata le sem tagadható.)

A cibere alap jelentése erjesztett gabonalé, leginkább búzából, árpából vagy rozsból, pontosabban annak korpájából készül. A forró vízzel leöntött korpát meleg helyen kell tárolni, és pár nap alatt savanyúvá erjed. (Kovásszal, élesztővel vagy kenyérrel gyorsítható a folyamat.) A leszűrt savanykás lé kitűnő ital, de elődeink főleg levest készítettek belőle: főztek bele kását, és ha megengedhették, még tojást is, behabarták liszttel, tejföllel, de ha úgy hozta a szükség, csak aprított száraz kenyérre öntötték és úgy ették.

Egy másik jelentésváltozata a gyümölcsből, főként szilvából, meggyből, de aszalt gyümölcsből vagy gyümölcssajtból főzött leves. Mint utánanéztem, egyes helyeken az aszalt szilvát vagy a híg szilvalekvárt szintén cibereként ismerik.

Ezeket olvastad már?

Először az erdélyi piacokon találkoztam a korpaciberével, ahol flakonokba porciózva árulták, és a csorbaleves savanyítására ajánlották. Többször kipróbáltam, és valóban finom. Most azonban elhatároztam, hogy magam készítek ciberét. Igaz, azt javallják, hogy télen tegyük a kemencepadkára, de mivel nekem egy fia kemencém sincs, talán a fűtőtest is megteszi.

Reményeim szerint következő alkalommal a saját savanyítású ciberével főzött csorbalevesem lesz a téma. Még adós vagyok a cibere receptjével, hátha kedvet kap valaki hozzá. Amíg erjed, addig pedig esténként meséljünk ciberés meséket az unokáknak!

Az elkészült cibere Mari nagyi konyhájában

Hozzávalók:

1 liter búzakorpa

3 liter forró víz

1 szelet teljes kiőrlésű kenyér vagy 1 dkg élesztő

Leforrázzuk a korpát, amikor már nem túl meleg, mehet bele a kenyér/élesztő. Letakarjuk konyharuhával, meleg helyre tesszük. Naponta egyszer-kétszer megkavarjuk, ha a tetején hab képződik, azt leszedjük. 3-4 nap alatt savanyodik meg, akkor leszűrjük és hűtőben tároljuk vagy felhasználjuk. (Mentával ízesítve vagy akár nélküle, üdítőként is ihatjuk.) A megmaradt korpát újra felönthetjük meleg vízzel, állítólag hamarabb megsavanyodik. (Majd beszámolok a történtekről!)

Mari nagyi

címlap fotó: flickr.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!