Sokan összekeverik az ehetővel: ez a szamócaféle mérgező

Tavasszal akarva akaratlanul friss erdei termésekbe lehet botlani, ha az erdőt járjuk. A piros bogyókat látva minden bizonnyal elcsábulunk egy-két édes falat erejéig, azonban előtte mindenképp győződjünk meg arról, hogy ehető bogyóról van szó!

Lassan itt a szamócaszezon, ami egyet jelent azzal is, hogy az erdőben megjelennek az ehető és sajnos a mérgező változatok is. Ezért szeretnénk, ha ti nem járnátok pórul, és időben felismernétek a szamóca egy mérgező fajtáját, amely hazánkban is megterem és könnyen össze lehet téveszteni az ehető változatokkal.

Indiai szamóca
Így néz ki az indiai szamóca!

Sajnos nem minden piros, lédúsnak tűnő erdei bogyó ehető, így, aki kirándulni indul, és tervezi megkóstolni az erdő kínálatát, az legyen tisztában azzal, mit vesz a szájába. Ha nem vagyunk benne biztosak, mit tartunk a kezünkben, akkor ne kóstolgassunk semmiképp, ugyanis a szamóca egy mérgező fajtáját bizony könnyű összetéveszteni az ehetővel.

Az indiai szamóca Délkelet-Ázsiából származik, de már hazánkban is meghonosodott, amelynek íze kesernyés, száraz, és nagyobb mennyiségben fogyasztva mérgező. Rosszullétet, akár hasmenést is okozó dísznövény.

Receptajánlónk eperrel:

Hogyan ismerhetjük fel?

Az egyik legfeltűnőbb különbség az erdei szamócához képest, hogy termése felfele áll a száron, míg az ehetőé lefele csüng.

Az indiai szamóca magjai ráadásul rendkívül kiemelkednek a termés felszínéből.

Különbség még, bár ez a szedés pillanatában teljesen mindegy, hogy a virágai sárgák a nem ehető fajtának, míg az általunk igen kedvelt földi eperé fehér.

Forrásunk volt.


Még több növényes tartalom:

Legújabb receptek

Chimichurris csirke

A chimichurri csirke egy fantasztikus, dél-amerikai (főként argentin) ihletésű étel, ahol a friss fűszernövényekből készült chimichurri szósz fűszerezi meg a csirkét. Az alábbi ...

Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, ...

Trópusi mézes krémes

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem sima víz, nem bolti gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít, hogy hidratáltak maradjunk!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...

Eredeti görög saláta

Régóta kerestem az igazi, valódi görög saláta receptjét, mert ahány helyen ettem eddig, pont annyiféle módon volt elkészítve. Most találtam egy receptet, ami gyanús volt, és görög ...