Sokan összekeverik az ehetővel: ez a szamócaféle mérgező

Tavasszal akarva akaratlanul friss erdei termésekbe lehet botlani, ha az erdőt járjuk. A piros bogyókat látva minden bizonnyal elcsábulunk egy-két édes falat erejéig, azonban előtte mindenképp győződjünk meg arról, hogy ehető bogyóról van szó!

Lassan itt a szamócaszezon, ami egyet jelent azzal is, hogy az erdőben megjelennek az ehető és sajnos a mérgező változatok is. Ezért szeretnénk, ha ti nem járnátok pórul, és időben felismernétek a szamóca egy mérgező fajtáját, amely hazánkban is megterem és könnyen össze lehet téveszteni az ehető változatokkal.

Indiai szamóca
Így néz ki az indiai szamóca!

Sajnos nem minden piros, lédúsnak tűnő erdei bogyó ehető, így, aki kirándulni indul, és tervezi megkóstolni az erdő kínálatát, az legyen tisztában azzal, mit vesz a szájába. Ha nem vagyunk benne biztosak, mit tartunk a kezünkben, akkor ne kóstolgassunk semmiképp, ugyanis a szamóca egy mérgező fajtáját bizony könnyű összetéveszteni az ehetővel.

Az indiai szamóca Délkelet-Ázsiából származik, de már hazánkban is meghonosodott, amelynek íze kesernyés, száraz, és nagyobb mennyiségben fogyasztva mérgező. Rosszullétet, akár hasmenést is okozó dísznövény.

Receptajánlónk eperrel:

Hogyan ismerhetjük fel?

Az egyik legfeltűnőbb különbség az erdei szamócához képest, hogy termése felfele áll a száron, míg az ehetőé lefele csüng.

Az indiai szamóca magjai ráadásul rendkívül kiemelkednek a termés felszínéből.

Különbség még, bár ez a szedés pillanatában teljesen mindegy, hogy a virágai sárgák a nem ehető fajtának, míg az általunk igen kedvelt földi eperé fehér.

Forrásunk volt.


Még több növényes tartalom:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...