Sokan összekeverik az ehetővel: ez a szamócaféle mérgező

Tavasszal akarva akaratlanul friss erdei termésekbe lehet botlani, ha az erdőt járjuk. A piros bogyókat látva minden bizonnyal elcsábulunk egy-két édes falat erejéig, azonban előtte mindenképp győződjünk meg arról, hogy ehető bogyóról van szó!

Lassan itt a szamócaszezon, ami egyet jelent azzal is, hogy az erdőben megjelennek az ehető és sajnos a mérgező változatok is. Ezért szeretnénk, ha ti nem járnátok pórul, és időben felismernétek a szamóca egy mérgező fajtáját, amely hazánkban is megterem és könnyen össze lehet téveszteni az ehető változatokkal.

Indiai szamóca
Így néz ki az indiai szamóca!

Sajnos nem minden piros, lédúsnak tűnő erdei bogyó ehető, így, aki kirándulni indul, és tervezi megkóstolni az erdő kínálatát, az legyen tisztában azzal, mit vesz a szájába. Ha nem vagyunk benne biztosak, mit tartunk a kezünkben, akkor ne kóstolgassunk semmiképp, ugyanis a szamóca egy mérgező fajtáját bizony könnyű összetéveszteni az ehetővel.

Az indiai szamóca Délkelet-Ázsiából származik, de már hazánkban is meghonosodott, amelynek íze kesernyés, száraz, és nagyobb mennyiségben fogyasztva mérgező. Rosszullétet, akár hasmenést is okozó dísznövény.

Receptajánlónk eperrel:

Hogyan ismerhetjük fel?

Az egyik legfeltűnőbb különbség az erdei szamócához képest, hogy termése felfele áll a száron, míg az ehetőé lefele csüng.

Az indiai szamóca magjai ráadásul rendkívül kiemelkednek a termés felszínéből.

Különbség még, bár ez a szedés pillanatában teljesen mindegy, hogy a virágai sárgák a nem ehető fajtának, míg az általunk igen kedvelt földi eperé fehér.

Forrásunk volt.


Még több növényes tartalom:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...