Van egy ország, ahol 3 szabadnapot kapnak a menstruáló nők

Bár néhány országban már van lehetőség menstruációs szabadságot kérni, Európában egészen eddig nem volt olyan hely, ahol havi szinten természetesen járna a pihenés a ciklus során.

Európában Spanyolország lehet az első olyan ország, amely havonta három nap szabadságot biztosít azoknak a nőknek, akik a menstruáció okozta fájdalmaktól szenvednek – derül ki a 24.hu híréből.

A spanyol kormány jövő héten fogadhatja el a tervezetet, mely szerint az állam jogot biztosít a menstruációs szabadságra, és amely szerint minden nőnek havi szinten három nap állna rendelkezésére pihenni, illetve átvészelni a sok esetben hasfájással, hányingerrel, émelygéssel és hasmenéssel járó legfájdalmasabb napokat.

A nők egynegyede szenved menstruációs rosszullétektől a ciklusuk során

A 24.hu beszámolója szerint néhány ország, így például Japán, Dél-Korea, Indonézia és Zambia korábban már bevezette a menstruációs szabadságot, Európában viszont még nem volt olyan ország, amely szabadnapokat biztosítana a munkavállalóknak a ciklus idején. A Spanyol Nőgyógyászati és Szülészeti Társaság szerint a nők egyharmada szenved súlyos fájdalmaktól a ciklus során, sokaknak pedig már a menzesz előtt is jelentkeznek a kellemetlen érzéssel járó tünetek.

Ha valakinek ilyen tünetekkel járó betegsége van, akkor ideiglenesen munkaképtelennek ítélik, szóval ugyanennek kellene történnie a menstruációval is – lehetővé kellene tenni, hogy egy nagyon fájdalmas menstruációval küzdő nő otthon maradhasson

– nyilatkozta az ország egyenlőségért felelős államtitkára, Angela Rodriguez az El Periodico című lapnak.

A menstruácós szabadság mellett több más intézkedés is elfogadásra kerülhet jövő héten a spanyol kormány előtt,

  • így például az iskoláknak egészségügyi betéteket kell biztosítaniuk a rászoruló lányok számára,
  • az egészségügyi betéteket és tamponokat ingyenesen elérhetővé kell tenni a szegényebb körülmények között élő nők számára, valamint
  • az előbb felsorolt termékek pedig áfamentesek lehetnek, amennyiben elfogadják a tervezetet.

A reformcsomagot a spanyol kormány jövő hét kedden fogadhatja el.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek