Legyen a te kerted is méhbarát!

Számos őrült világnappal találkozhatunk a naptárban, de vannak köztük olyanok is, amelyek fontossága megkérdőjelezhetetlen. Csakúgy, mint a méheké, akiket május 20-án ünneplünk. (x)

A Méhek Világnapja célja, hogy felhívja a figyelmet a világ méhállományának csökkenésére és ezzel együtt védelmük fontosságára. Európában sajnos minden tizedik méhfaj veszélyeztetett, mert élőhelyeik és táplálékforrásaik erősen megfogyatkoztak, illetve a mezőgazdaságban használt irtószerek sem kedveznek a sárga csíkos rovaroknak. Pedig a méhek, bármilyen kicsik is, nélkülözhetetlenek a Föld növényzetének megőrzéséhez. Nem csupán méztermelésre képesek: az emberek által fogyasztott növények harmadának beporzásáért felelnek, míg a szakemberek szerint a termesztett növények 84%-a többet és jobb minőségben terem az állati beporzástól. Ők biztosítják a növényvilág sokszínűségének megőrzését, ezzel egy időben pedig táplálékot biztosítanak az állatvilág és az emberek számára.

Legyen a te kerted is méhbarát!

Néhány apró lépéssel te is tehetsz azért, hogy a kerted méhbarát legyen, és az apró rovarok otthonosan érezzék magukat benne.

Kezdjük az alapoknál!

  • Nem kell hatalmas kerttel vagy óriás virágkolóniával rendelkezni, már akár a balkonládák vagy a teraszra kihelyezett virágcserepek is sokat segíthetnek. Ha pedig a járda mellett virágágyást tudsz kialakítani, abban magad is örömöd leled majd.
  • A gondozott gyep megnyugtató látványt nyújt, de a sivár felületeknél izgalmasabb a sokszínűség: alakíts ki „méhlegelő” sávokat vagy természetes hatású vadvirágos foltokat, rétet, amelyek változatosságot visznek a zöldfelületekbe.
  • Ültess sokféle őshonos haszon- vagy dísznövényt, amelyek az év különböző időszakaiban virágoznak! Létrehozhatsz sávokat, ágyásokat az eltérő időben virágzó fajtáknak, így a kerted egész évben virágos marad.
  • Vannak kimondottan méhcsalogató növények, ezek egy része ráadásul a konyhádban is hasznos lehet. Ilyen például a borsmenta, a kakukkfű, a levendula, az oregánó vagy a metélőhagyma, a dísznövények közül pedig a díszhagyma, az őszirózsa, a harangvirág, a nárcisz vagy a krókusz színe és illata vonzza majd a szorgos méheket. Gazdag nektárforrásnak tekinthetjük még például a legyezővirágot, hóvirágot, sarkantyúkát, és a körömvirágot. Az évelő növények is hasznosak lehetnek egy méhbarát teraszon, és ezek a növények praktikusak is, hisz nem kell évente újra ültetni őket. A mályvabokor az egyik legjobb választás lehet, de ugyanúgy a gólyaorr, kasvirág vagy a varjúháj is.
  • Kerüld a növényvédő szerek használatát, de semmiképpen ne permetezz a beporzási időszakban!
  • Helyezz ki egy vizestálat, és máris kész az ivókút, amelyre szintén szüksége lehet a városi rovaroknak.

Azoknak sem kell megijedniük a kertészkedés kihívásaitól, akik számára új terep a növények gondozása. Első lépésként tervezd meg előre, hol szeretnéd kialakítani friss virágoskertedet: nem mindegy, hogy árnyékos vagy napos helyet szemeltél ki, mert ehhez képest kell kiválasztanod az árnyéktűrő vagy napimádó növényfajtákat.

Nagyon sok múlik a talaj megfelelő előkészítésén.

A legjobb időszak egy nektárban és pollenben gazdag virágágyás kialakítására március és május vége közé tehető, a legjobb terep erre pedig a minél egyenletesebb talaj. Ha a tervezett virágoskert olyan területre esik, ahol a fű még mindig növésben van, a talajt ásóval meg kell emelni, majd ásóval vagy ültetővillával fel kell lazítani, és a gyomot eltávolítani. A talajnak lazának és finoman összedolgozottnak kell lennie. Ezután tömörítsd – ehhez a gyephenger nyújt segítséget – , majd a gereblyézés után a talaj készen áll a vetésre.

A virágoskert vetéséhez a magokat az előre elkészített ágyásba szórjuk. Kézhezálló eszköz a magvető kanál, de még jobb, ha a magokat egy kis homokkal előre összekevered, majd egy szóróeszközzel egyenletesen oszlatod el a teljes területen, emellett a világosabb homok azt is megmutatja, hogy hova vetettél már magokat, és honnan hiányzik még.

Fontos, hogy először gyengéden dolgozd bele a magokat a talajba gereblyével vagy hengerrel, csak így tudnak megfelelően kicsírázni.

Nagy markolatú olló - akár kesztyűvel is használható

Különösen a vetés kezdeténél és a száraz időszakok alatt lényeges, hogy a talajt állandóan nedvesen tartsd, csak így tud a mag egészségesen fejlődni. Miután a virágoskert elkészült, évi egy-két alkalommal metszeni, nyírni kell. A nyíráshoz érdemes extra nagy markolatú ollót választanod, hogy akár kesztyűvel is könnyen használható legyen, de találsz kimondottan a virágok ritkítására kialakított eszközöket is. Ha csak egyszer szeretnénk metszeni, legjobb időszak július vége. Ezután még van ideje újra virágozni nyár végén vagy ősszel. Ha évi kétszer szeretnénk metszeni, akkor legjobb március elején és június végén.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek