Nagytakarítás egyszerűen: tavaszi megújulás a kertben és a teraszon

Itt a május, és nyakunkon a nyár is, ami egyet jelent: a télen elhanyagolt kertet és teraszt újra birtokba kell vennünk. Sok a teendő, ezért érdemes minél hamarabb nekifogni, hogy az enyhülő tavaszi estéket már a teraszon borozgatva, zöldülő növények közt tölthessük. Íme, minden feladat, amit a szezon elején meg kell csinálnunk. (x)

Az egyre hosszabb nappalok és a kellemes májusi idő hatására előbújunk házainkból, hogy a kertben, a friss levegőn töltsük szabadidőnket. Ilyenkor kell szembenéznünk a kert tavaszi nagytakarításával is: a teendők elsőre lehengerlőnek tűnhetnek, de ne ijedjünk meg, ha időben kezdjük, mindennel elkészülünk majd, mire beköszönt a nyár. Szóval elő a szerszámokkal, seprűvel és gereblyével, kezdődik a kert tavaszi nagytakarítása.

Nagytakarítás egyszerűen: tavaszi megújulás a kertben és a teraszon

Nappali a kertben: egy tiszta terasz

Bármilyen anyagú teraszunk van, valószínűleg szüksége lesz egy alapos söprésre, sikálásra. A télen elhanyagolt kinti terek ilyenkor koszosak, tele vannak apró ágakkal, lehullott levelekkel, és alapvetően sokkal jobb hangulatot áraszt egy patyolat tiszta veranda, ha egy pohár limonádéval kiülünk rá pihenni.

Egy strapabíró, sűrű szálú seprű nagyban megkönnyíti a dolgunkat, hiszen nem kell többször átmenni egy felületen, pár határozott mozdulattal még a legapróbb porszemeket is eltávolíthatjuk.

Ha a teraszunk fából van, akár vízzel fel is moshatjuk a söprés után. Vizsgáljuk meg, nem kopott-e meg nagyon rajta a festék vagy lakk, esetleg ápolásra szorul-e. Idővel a fadeszkák elkorhadnak, bogarak költöznek bele, ilyenkor fenyegethet a deszkák eltörésének veszélye. Azonban ha gondosan karbantartjuk minden évben, nem kell ilyen problémáktól tartanunk.

Kerti bútorainkat is hozzuk elő a tárolóból, fészerből vagy garázsból. Még a leggondosabban elrakott darabok is be tudnak koszolódni, érdemes ilyenkor a kint üldögélés kezdetekor alaposan megtisztítani őket.

Egy strapabíró, sűrű szálú seprű nagyban megkönnyíti a dolgunkat

A fa-, műanyag- és fémbútorokat mind lemoshatjuk kevés szappanos vízzel. A fém esetében azonban rögtön töröljük szárazra egy ronggyal, nehogy berozsdásodjon.

A fonott székeken menjünk át porszívóval, hogy az összes port eltüntessük az apró résekből. A kerti párnák és egyéb szövetek is legyenek frissek, tiszták: mossuk ki őket alacsony hőfokon a mosógépben. Ha nem tehetjük gépbe, vizes szivaccsal törölgessük meg őket.

Tavaszi frissesség a megújult kertben

A hosszú, hideg hónapok alatt elhanyagolt kertünk ilyenkor tavasszal tele van energiával: minden kizöldül, virágzik és lombosodik. Mi is legyünk ilyen frissek és üdék: lássunk hozzá a növények tavaszi gondozásához.

Minden kert lelke és alapja egy jól ápolt, gyönyörűen dús pázsit. Mivel hónapok óta nem is nyúltunk hozzá, most bőven van mit dolgozni rajta.

Az első tavaszi nyírás előtt gereblyézzük át, minden gallyat, egyéb kerti hulladékot távolítsunk el róla. Majd a lenyírt gyepet szórjuk meg fűmaggal, műtrágyával, és utána alaposan öntözzük meg. Fontos, hogy ilyen sorrendben végezzük ezeket a feladatokat.

Az így felfrissített pázsit egész nyáron dús és zöld lesz, grillpartik, focimeccsek és hangulatos kerti vacsorák növényi szőnyege.

Persze ehhez az is kell, hogy ne éktelenkedjen sehol egy pitypang vagy más gyom. Pepecselős munka, persze, de a megfelelő profi gyomkiszedővel gyors és könnyű feladat lesz, a hajolgatást felejtsük is el.

Ezzel az egyedi gyomkiszedővel le sem kell hajolnunk

Itt az ideje a növények megmetszésének is: segíthetjük őket a növekedésben, ha az elhalt, száraz vagy beteg ágakat, hajtásokat eltávolítjuk. Így minden növekedési energia az egészséges részekbe megy majd, és a növényeink sokkal élénkebbek, zöldebbek és dúsabbak lesznek.

Mindenképpen éles metszőollóval végezzük a metszést, hogy minél kevésbé roncsoljuk az ágakat. Egy tompa, kicsorbult eszközzel csak ártunk a bokroknak, fáknak.

Ilyenkor már remélhetőleg magunk mögött tudhatjuk a fagyos napokat, palántáinkat és az új kerti jövevényeket elkezdhetjük kiültetni a földbe. Minden zöldfülű vagy tapasztalt házi kertész elengedhetetlen fegyvere egy jó ültetőkanál és gereblye: a profin előkészített talajban kezdődik a házi dzsungel.

Megfelelő szerszámokkal kezdő kertészként is könnyedén oázist varázsolhatunk, amiben a munka végeztével, hátradőlve élvezhetjük a lassan beköszöntő nyár minden pillanatát.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Címlapról ajánljuk