Így főzz tökéletes meggylekvárt+így dobd fel izgalmas ízekkel

Ugyan már a végét járja a meggyszezon, egy ládával talán még pont tudunk majd zsákmányolni a piacon. Ilyenkor legalább már a gyümölcs ára is kedvezőbb, tökéletessé téve azt a befőzésre. Jöjjön a legízesebb meggylekvár receptje, amibe egy kis extra is került!

Nyáron egymást váltják egymást a zamatos, lédús gyümölcsök, így a bőség zavarában előfordulhat, hogy csak kapkodni tudjuk a fejünket. Eper, málna, cseresznye, meggy, barack: oly' gyorsan jönnek-mennek a napfényes évszak kincsei. Élvezzük ki őket frissen, amíg csak lehet, utána pedig gondoljunk az előttünk álló hosszú évre: főzzünk lekvárt, mert nem mindig lesz bőség és napfény és lehetőség. Készítsünk dzsemeket, most aktuálisan éppen meggyből.

Az alábbi receptből elleshetjük a meggylekvár tökéletes elkészítési módját, sőt, azt is, hogy mi minden kerülhet még az üstbe a gyümölcsön és a cukron túl.

A grapefruitos-kardamomos meggylekvár receptjéért kattints a képre!

Minden az arányokon múlik

Házi lekvárt két okból készít az ember: egyrészt azért, mert olcsóbb és finomabb választás a boltinál, ezen túl pedig azért is, mert a saját konyhájában a saját ízlése szerint alakíthat mindent az állagtól kezdve, a cukormennyiségen át egészen az extra ízesítésig.

Ahhoz, hogy meg tudjunk felelni az első oknak, érdemes odafigyelnünk a cukor-gyümölcs arányra. Ne főzzük túl édesre, hagyjuk érvényesülni a gyümölcs természetes ízét.

Jelen recept 1,5 kilogramm gyümölcshöz 500 gramm cukrot tesz, ami nagyjából 300-330 gramm cukrot jelent kilónként. Ez az arány kellemesen, de nem túlzóan édes dzsemet eredményez, érdemes tartani magunkat hozzá.

A grapefruitos-kardamomos meggylekvár receptjéért kattints a képre!

Egy új ízvilág

A házi lekvárkészítés második okát vegyük most sorra: nevesen az állag és az ízesítés saját kezű alakítását. A meggylekvár hagyható teljesen darabosra is, ilyenkor rusztikusabb eredményt kapunk. Azonban, ha fontos nekünk az egyszerű kenhetőség (piskótákba, pirítósokra), akkor bátran turmixoljuk le egy részét: ekképpen egyszerre kapunk sima állagot és apró darabkákat is.

Láthatjuk a recept hozzávalóit mustrálva, hogy a gyümölcsön és cukron túl bizony más alapanyagok is landoltak a fazékban. Érdemes lehet citrusokkal és fűszerekkel kísérletezni, ugyanis ezekkel nagyszerűen feldobhatjuk a szerény, szimpla gyümölcsaromát.

A grapefruitos-kardamomos meggylekvár receptjéért kattints a képre!

A grapefruit-kardamom kombóján túl dolgozhatunk például naranccsal és fahéjjal, esetleg szegfűszeggel is. A bátrabbak akár étcsokoládét is főzhetnek a dzsembe.

Főzzünk grapefruitos-kardamomos meggylekvárt!

Hozzávalók:

1,5 kg meggy, 1 db grépfrút, 0.5 kg befőzőcukor, 1 ek zöld kardamom

A tisztított, magozott meggyet 20 perc alatt összefőzzük a grapefruit kifacsart levével.
A meggyet ezután leturmixoljuk, de ne teljesen egyneműre, akkor az igazi az állaga, ha maradnak benne darabkák.

Hozzáöntjük a cukrot, és hozzáadjuk a kardamomot - ha nem akarjuk utólag keresgélni a lekvárban, érdemes teatojásba tenni. Így főzzük 5-10 percet.

A kész lekvárt még forrón belekanalazzuk az előzőleg sterilizált üvegekbe, majd 10 percre fejjel lefelé fordítjuk őket.

A grapefruitos-kardamomos meggylekvár receptjéért kattints a képre!

A grapefruitos-kardamomos meggylekvár teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Egy halom másik nyári recept vár arra, hogy elkészítsd:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...