Marcipán-szaloncukor teszt

Nincs Karácsony szaloncukor nélkül! Hagyományos vagy csokibevonatos, töltött vagy sima, mindenkinek megvan a maga választottja. Mi most marcipánosakat kóstoltunk.

A tavalyi szaloncukortesztünk után idén nem terveztük, hogy újabb megmérettetésnek vetjük alá a különböző gyártók által kínált termékeket, ezért nem is indultunk nagy szerkesztőségi beszerzőtúrára. Ám érkezett egy kis csomag irodánkba, mely négyféle ízesítésű szaloncukrot tartalmazott. Benne egy kedves felkérés, miszerint a véleményünket kérik róluk. Hát, miránk nem lehet panasz, elvégeztük a tesztet.

Az értékelési metódust egy korábbi csokoládégyárban tett látogatásunk során lestük el. Az irodai hőmérséklet és nappali fény megfelelő körülményeket biztosítottak a csoki állagához és természetesen a kóstoláshoz. Mind az öt érzékszervünket megmozgattuk az ügy érdekében:

  1. Látás: itt a küllemet vizsgáltuk
  2. Tapintás: kézbe vettük a vizsgálat tárgyát
  3. Hallás: a csokiburok roppanására voltunk kíváncsiak
  4. Szaglás: megillatoltuk a terméket
  5. Ízérzékelés: és persze meg is kóstoltuk, sőt megvártuk az utóízek érkezését is.

Minden folyamatot külön-külön 1-5-ig pontoztunk, így kaptak átlag pontszámokat és a végértékelés ezen számok átlagolásából történt.

Az idei szaloncukortesztünk alanyai két nagyáruház, az Auchan és a Tesco Finest prémiumtermékei voltak. Nem csupán marcipán-szaloncukrokat, hanem más ízekkel tarkított terékeket kaptunk. Lássuk, mit dobott ki az irodai értékelés nekik. Az egyszerűség kedvéért a csomagolások színei alapján különböztettük meg az egyes szaloncukrokat:

Ezüst

Étcsokoládéval mártott mandulás-csokoládés szaloncukor édesítőszerekkel - Tesco Finest, összpontszáma: 4,1

Valószínűleg azért kaphatta ez a termék a legkevesebb pontszámot, mert az édesítőszerektől keményebb állagot és teljesen más ízeket kapott, mint ahogyan azt a leírtak alapján elvártuk volna tőle. Küllemében azonban az élmezőnyben szerepelt.

Narancs

Mézes-marcipános tejcsokoládékrémmel töltött marcipán-szaloncukor csokoládéval mártva - Auchan, összpontszáma: 4,3

Kívülről mindenki világosabb bevonórétegre számított, csak második olvasásra jutott el a tudatunkig, hogy a tejcsokoládé, mint töltelék-alapanyag szerepel a hozzávalók között. Mindazonáltal elvitathatatlan, hogy a legillatosabb szaloncukor címet ez a termék nyerte.

Lila

Szilvakrémmel töltött marcipán-szaloncukor - Tesco Finest, összpontszáma: 4,6

Első nekifutásra ennek a szaloncukornak adtuk volna az első helyezést. Talán a lila csomagolás, ami egyébként teljesen helytálló, húzhatta le a pontszámait annyira, hogy végül csak a második lett. Mindenesetre a legpuhább belsejű és legroppanósabb csokibevonatú címeket megnyerte.

Zöld

Citromos-bazsalikomos tejcsokoládékrémmel töltött marcipán-szaloncukor csokoládéval mártva - Auchan, összpontszáma: 4,7

Nem tudni, hogy végül is főként citromos ízdominanciájával vagy a zöldes-bronzos csomagolásával – mely abszolút illik a karácsonyi színvilágról alkotott elképzeléseinkhez – , fogta meg a kollégákat ez a termék. Egy biztos, nyert! A legizgalmasabb hozzászólás ehhez a szaloncukorhoz érkezett: a benne lévő bazsalikom helyett inkább mentolos ízt véltek felfedezni. Mindezt azzal magyarázták, hogy sokkal hűvösebb érzést okoz a szájban.

Végeredményben mindegyik szaloncukorról elmondható, hogy hagyományosan fehér belső papír és külső színes fólia csomagolásuk ötöst érdemel. Dobozuk is szemrevaló, ezeket viszont most nem értékeltük, hiszen a belbecs a fontos. Úgyhogy aki e kettő nagyáruház valamelyikében tervezi a karácsonyi nagybevásárlást, keresse a saját márkázású díszdobozokban található marcipán-szaloncukrokat!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.