Máglyarakás, a kedvencünk!

A Konyhafőnök mai adásában a séf egy különleges máglyarakást mutatott be. Ha kedvet kaptatok hozzá, készítsétek el ti is - hiszen annyi különböző fajtája van!

Nem nagyon hiszem, hogy van, aki ne szeretné a máglyarakást. Persze fel lehet tenni a kérdést, hogy milyen is az igazi máglyarakás? Elvégre nincs egzakt receptje, nem olyan, mint egy Dobos-torta. Még a neve is változik, van aki öntött kenyérnek vagy francia kenyérnek hívja, és a klasszikusnak kikiáltott almás verzió mellett más gyümölccsel is készülhet. Arról nem beszélve, hogy a benne lévő pékárú sem konstans: kifli, kalács, de akár édeskésebb kenyér is kerülhet bele. A fűszerezés pedig abszolút fakultatív: a klasszikus cukor és vanília kombináció mellett tehetünk bele szerecsendiót, gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, de akár citrusfélék héját is.

Klasszikus máglyarakás

A máglyarakás alapja a pékárú, a gyümölcs, az öntet, a lekvár, a fűszerek, az olajos magvak, és esetleg a mazsola. Nézzük, milyen kombinációkkal dolgozhatunk!

  • Használhatunk kalácsot, kiflitvagy édeskés kenyeret, például puha baguette-et vagy zsúrkenyeret. Ha van egy nagy adag cukros briósunk maradékban, vissza ne fogjuk magunkat!
  • Az alma a leggyakoribb gyümölcs, de ilyenkor ősszel a szilva is illik hozzá!
  • A vaníliaszósz megszokott, de feldobhatjuk például mákkal is, különösen, ha szilvát választunk alma helyett.

Ezeket olvastad már?

  • A dió megszokott, de mogyoróval, kesudióval, pisztáciával is pótolhatjuk.
  • Leggyakrabban sárgabaracklekvárral készül,ősszel a szilva is illik hozzá, nyáron pedig frisseperlekvárral mennyei!
  • Sokan nem szeretik a mazsolát, ők pótolják nyugodtan aszalt sárgabarackkal, szárított fügévelvagy asztalt szilvával.
  • A fűszerekkel is nyugodtan variáljunk. Akinek a klasszikus kevés, variálhatja bármivel, ami illik a benne lévő gyümölcsökhöz. Vaníliarúd kikapart magja, fahéj, szegfűszeg, vagy akár csillagánizs - lényeg, hogy kreatívak legyünk!

Tudj meg többet A Konyhafőnök 3. évadáról itt!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek