Maga a megvalósult álom - Itt a karamellízű sajt!

Nem csak álmainkban létezik ez a karamelles, selymes sajt - a Norvégoknál ez maga a valóság, és imádják.           

A brunostot egy speciális szeletelővel vágják fel

Ha a norvégek a sajtról beszélnek, nem csupán az általunk ismert verziókra gondolnak. A tenén- vagy kecsketejből készítettbrunost, azaz "barna sajt", textúrája sokkal inkább egy krémes fudge-hoz hasonlít, mint a szilárd emmentálihoz, vagy akár a teljesen máshogyan ugyan, de valóban krémes camambert-hez.

Brunost, waffel és málnalekvár

A brunost alapvetően a sajtgyártás melléktermékeként keletkező tejsavó, amit egy karamelles, édeskés és erősen aromás pasztává sűrítenek, majd hagynak megszilárdulni.

A vékony szeletekre vágott, karamelles ízű és színű sajtot roppanós rozskenyérre vagy waffel-re pakolva falatozzák a norvégok, és előszeretettel kenik meg a szendvicset egy kis eper- vagy málnalekvárral is.

A brunost-ból már fagyi is készült

Az bizonyos, hogy a jellegzetes ízű sajt meglehetősen veszélyes tud lenni - és nem csak a vonalainkra. 2013-ban 30 ezer kilónyi brunost kapott lángra egy kamion rakterében egy észak-norvégiai alagútban. A zsíros, karamellizált tejtermék több, mint négy napig lángolt a föld alatt - egy norvég rendőr szerint a brunost a benzinhez hasonlóan hihetetlenül jól égett. Az alagutat hetekre le kellett zárni, annyira szennyezett volt benn a levegő, és minden infrastruktúra tönkrement.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Furcsa, de menő: tapéta a konyhában

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...