Locsoljunk-e tűző napsütésben?

„Beégethetik-e a napsütésben a leveleket a rájuk tapadt vízcseppek?" címmel írta meg lefolytatott kutatásuk összefoglaló tanulmányát az ELTE kutatócsoportja.

A Biológiai Fizika Tanszék Környezetoptikai Laboratóriuma számítógépes modellezést végzett napsütötte levelekre tapadt vízcseppekkel, mert a kutatók fizikailag lehetetlennek érezték azt az állítást, miszerint a levelek égésszerű tüneteit a vízcseppek által fókuszált napfény okozza.

Különböző növényfajok levelein ülő vízcseppekről fényképeket készítettek, ezután számítógépes sugárkövetéssel kiszámították a cseppek által kialakított fényintenzitás-eloszlást a cseppalak és a napfény beesési szögének függvényében. A bonyolult számítások alapján arra jutottak: a hiedelem egyértelműen tévhit. Ugyan elméletben, ha egy vízcsepp fókusztartománya a száraz növény felszínére kerül, akkor az intenzív napfény okozhatna égést, gyakorlatilag azonban eső után a növényzet is nedvessé válik, és amíg újra kiszárad, a vízcseppek is elpárolognak. Arra, hogy mi lehet magyarázat a mítoszra, adtak pár lehetséges választ:

- savas esők miatt is keletkezhetnek elhalt szövetű, barna foltok a leveleken.- a csapvízbeli só vagy klór is eredményezhet levélbarnulást, illetve égést.- ha a növényekre túl sok tápanyagot, trágyát, vegyszert tartalmazó vizet permeteznek, akkor a leveleken megtapadó tömény oldatcseppek szintén eredményezhetnek barna foltokat a leveleken.- meleg időben a hideg vizes locsolás fiziológiai stresszt okozhat, aminek ugyancsak valamilyen sérülés (például a levelek hervadása) lehet a következménye.- nagy melegben a gyakori öntözés segíti egyes gombafajok felszaporodását, amitől foltokban barnulhat a fű is.

Tehát az eredeti kérdésre a válasz: nem, nem érdemes délben locsolni, de nem a megégés, hanem a túlzott párolgás miatt. Sokkal eredményesebb egy reggeli, vagy esti locsolás. A kutatás eredményeit több szakfolyóirat, többek közt a neves Science magazin is lehozta. A kutatási anyag teljes terjedelmében elérhető az Oázis honlapjáról: www.oazis.hu

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!