Mákimádók, figyelem!
Egy olyan tortát hoztunk nektek, amit ha egyszer elkészítetek, biztosan kötelezően felveszitek az ünnepi repertoárotokba. Lisztmentes, könnyű, szaftos, pik-pakk elkészül, és a karácsonyi hangulathoz dukálóan mutatós. Tejmentesen is elkészíthető, hiszen a tésztába zsiradékként olaj kerül, a toppingot pedig akár növényi alternatívával is helyettesíthetjük.
Most pedig mutatjuk a receptet, amit kicsik és nagyok egyaránt imádni fognak!
Tippek az elkészítéshez
A recepthez első körben érdemes előre előkészíteni minden hozzávalót. A szobahőmérsékletű tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat kikeverjük a cukor háromnegyedével, a tojásfehérjéket pedig jó kemény habbá verjük a cukor megmaradt részével.
A Vénusz előpréselésű napraforgóolaját folyamatos kevergetés mellett hozzácsorgatjuk. Ennek köszönhetően a tésztánk teljesen tejmentesen elkészíthető.
A sütőport elkeverjük a darált mákkal, ami helyettesíti a lisztet, és ezáltal lesz gluténmentes a süti alapja, majd hozzáadjuk a tojásos-cukros-habos keverékhez.
A mákos keverékhez még hozzáadjuk a vaníliás cukrot és egy citrom reszelt héját, majd a felvert habot fokozatosan, és nagyon óvatosan beleforgatjuk ebbe a masszába.
Egy mély fekete, nedves keveréket kapunk, ami úgy tűnhet, mintha kissé összeesett volna, de nyugalom, nem így van!
Sütőpapírral alaposan kibélelünk egy 20 cm-es tortaformát, belehalmozzuk a masszát, elegyengetjük, és 170 fokon kb. 40-45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük: ha beleszúrunk egy fogpiszkálót vagy hústűt, és nem ragad rá semmi, akkor készen is van. A tortát hagyjuk teljesen kihűlni a formában. Ez idő alatt elkészítjük a feltéteket.
Jöjjenek a feltétek és díszek
A gránátalmát "szakszerűen" megpucoljuk, egy igyekszünk közben nem felfalni a csodásan roppanós kis rubinszemeket. A nem túl hideg mascarponét kihabosítsuk tejszínnel, egy csomag vaníliás cukorral és egy citrom reszelt héjával. Miután szépen összeállt, rusztikusan rákenjük a tortánk tetejére.
Ezután megszórjuk a gránátalma magjaival, a kész tortát betesszük a hűtőbe dermedni, majd friss rozmaringgal díszítjük, és szeletekre vágva tálaljuk. Egy nappal fogyasztás előtt is elkészíthetjük, jót tesz neki, ha áll egy éjszakát!
Lisztmentes máktorta mascarponekrémmel és gránátalmával – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Keress még több Vénusz-termékkel kapcsolatos anyagot itt!
Fotók és Videó: Simon Gábor
Recept: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos sütős tippekért-trükkökért kattints ide: