Álomkönnyű lisztmentes máktorta az ünnepekre, és azon túl

A karácsonyi ünnepek egyik legsűrűbben használt, tradicionális hozzávalója a mák, mi pedig nagy rajongói vagyunk, így ezt az egyszerű, sallangmentes, néhány hozzávalós, nem túl édes, szaftos és karakteres máktortát készítettük el. Gluténmentesen!

Mákimádók, figyelem!

Egy olyan tortát hoztunk nektek, amit ha egyszer elkészítetek, biztosan kötelezően felveszitek az ünnepi repertoárotokba. Lisztmentes, könnyű, szaftos, pik-pakk elkészül, és a karácsonyi hangulathoz dukálóan mutatós. Tejmentesen is elkészíthető, hiszen a tésztába zsiradékként olaj kerül, a toppingot pedig akár növényi alternatívával is helyettesíthetjük.

Most pedig mutatjuk a receptet, amit kicsik és nagyok egyaránt imádni fognak!

Lisztmentes máktorta tortaállványon
Lisztmentes máktorta mascarponekrémmel és gránátalmával - teljes recepért katt a képre!

Tippek az elkészítéshez

A recepthez első körben érdemes előre előkészíteni minden hozzávalót. A szobahőmérsékletű tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat kikeverjük a cukor háromnegyedével, a tojásfehérjéket pedig jó kemény habbá verjük a cukor megmaradt részével.

A Vénusz előpréselésű napraforgóolaját folyamatos kevergetés mellett hozzácsorgatjuk. Ennek köszönhetően a tésztánk teljesen tejmentesen elkészíthető.

A sütőport elkeverjük a darált mákkal, ami helyettesíti a lisztet, és ezáltal lesz gluténmentes a süti alapja, majd hozzáadjuk a tojásos-cukros-habos keverékhez.

Lisztmentes máktorta villával
Lisztmentes máktorta mascarponekrémmel és gránátalmával - teljes recepért katt a képre!

A mákos keverékhez még hozzáadjuk a vaníliás cukrot és egy citrom reszelt héját, majd a felvert habot fokozatosan, és nagyon óvatosan beleforgatjuk ebbe a masszába.

Egy mély fekete, nedves keveréket kapunk, ami úgy tűnhet, mintha kissé összeesett volna, de nyugalom, nem így van!

Sütőpapírral alaposan kibélelünk egy 20 cm-es tortaformát, belehalmozzuk a masszát, elegyengetjük, és 170 fokon kb. 40-45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük: ha beleszúrunk egy fogpiszkálót vagy hústűt, és nem ragad rá semmi, akkor készen is van. A tortát hagyjuk teljesen kihűlni a formában. Ez idő alatt elkészítjük a feltéteket.

Lisztmentes máktorta tányéron
Lisztmentes máktorta mascarponekrémmel és gránátalmával - teljes recepért katt a képre!

Jöjjenek a feltétek és díszek

A gránátalmát "szakszerűen" megpucoljuk, egy igyekszünk közben nem felfalni a csodásan roppanós kis rubinszemeket. A nem túl hideg mascarponét kihabosítsuk tejszínnel, egy csomag vaníliás cukorral és egy citrom reszelt héjával. Miután szépen összeállt, rusztikusan rákenjük a tortánk tetejére.

Ezután megszórjuk a gránátalma magjaival, a kész tortát betesszük a hűtőbe dermedni, majd friss rozmaringgal díszítjük, és szeletekre vágva tálaljuk. Egy nappal fogyasztás előtt is elkészíthetjük, jót tesz neki, ha áll egy éjszakát!

Lisztmentes máktorta mascarponekrémmel és gránátalmával – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Keress még több Vénusz-termékkel kapcsolatos anyagot itt!

Fotók és Videó: Simon Gábor

Recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos sütős tippekért-trükkökért kattints ide:

Legújabb receptek

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Hortobágyi kolbászos palacsinta

A hortobágyi húsos palacsinta egy magyar ételspecialitás, amit pörkölttel szoktak tölteni, na most én kolbászos töltelékkel készítettem, ami igen ízletes lett, az egyébként is finom ...

Címlapról ajánljuk

Ezt neked is tudnod kell, ha szereted a banánt: fontos...

Már érvénybe lépett az Európai Unió új szabályozása, ami egy kis megnyugvást jelent majd a vásárlók számára. Arról már korábban is írtunk, hogy kötelező megjelölni a gyümölcsök származási helyét, de a banánnal kapcsolatban további információkat kell feltüntetni a címkén.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...