Te tudod, melyik őszi hónapban kell megmetszeni a levendulát?

Ha azt szeretnéd, hogy jövőre is sok virágot hozzanak a levendulák, akkor nem mindegy, hogy mikor metszed meg őket!

A levendula az egyik legkedveltebb virág idehaza, hiszen pompásan feldíszíti az udvarokat, kerteket, parkokat és köztereket. És bár egy alacsony gondozást igénylő növényről van szó, azért a levendula termesztésének is megvannak a buktatói. Az egyik ilyen például az őszi metszés megfelelő időpontja. Ha te is bizonytalan vagy benne, hogy pontosan mikor kell megmetszeni a levendulákat, akkor most figyelj!

Októberben kell megmetszeni a levendulákat

A hidegek előtt kell visszavágni a levendulákat

Még a legtapasztaltabb kertészek is hajlamosak elfeledkezni arról, hogy milyen fontos a metszés a levendula számára, pedig a kertészkedés egyik legalapvetőbb művelete elősegíti a bőségesebb virágzást, illetve megakadályozza a szárak elfásodását.

De mikor ajánlott megmetszeni a növényt?

Hát ősszel, vagyis egészen pontosan az első fagyok beköszönte előtt, mert különben elfagyhatnak a tövek. Az őszi metszés egyik legnagyobb előnye, hogy ilyenkor a zöld nyári hajtás jobban elkülönül a fás résztől, ami miatt jobban látszik, meddig kell visszametszeni.

Fontos, hogy a levendulát a szár fás része feletti két levélcsomón belül kell metszeni.

Ha ősszel elvégzed a metszést, akkor a levendula a téli pihenésre, majd a tavaszi megerősödésre fog összpontosítani.

Forrásunk volt.


Még több kertészkedéssel kapcsolatos érdekesség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Egy főzelék nem akkor rossz, ha liszt van benne, hanem...

Novemberben nyílik Szatmári Feri főzelékbárja, a Hippeace. A hosszabb ideje dédelgetett álom részben közösségi finanszírozással válik valóra: úgy néz ki, hogy a budapestiek osztják Feri több évtizedes szenvedélyét a tartalmas, korszerű zöldségalapú ételek iránt. Ferivel főzelékes ősélményekről, figyelmes vendéglátásról, céklakolbászról és arról beszélgettünk, mettől meddig főzelék a főzelék.

Balázs Barbara

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!