Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lejárt alapanyagokból, mocsokban sütötték a kenyeret és a péksütit egy budai pékségben

Penészt, egereket és rovarokat is talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a III. kerületi sütőüzemben.

Hét lejárt minőségmegőrzési idejű és három jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszer alapanyag forgalomból való kivonását és felhasználásának megtiltását rendelte el a NÉBIH egy óbudai sütőüzemben.

A pékségben a higiéniai körülmények borzalmasak voltak:

  • a sütőüzem gazdasági folyosóján hiányos, az áruszállító kocsik vonalában a téglákig lekopott a vakolat,
  • a technológiai helyiségekben töredezett, rosszul takarítható volt a csempepadozat
  • a funkcionális eszközök, gépek, berendezések rozsdásak, takarítatlanok voltak, a gépzsírral erősen szennyezett zsemleosztó például a terméket is szennyezte,
  • a dagasztó-sütő helyiség pergő mennyezete a készáru minőségét veszélyeztette, az ugyanitt található mosdókagylóból nyitott vödörbe folyt a szennyvíz,
  • a technológiai helyiségek kézmosói nem voltak felszerelve a higiénikus kézmosáshoz szükséges eszközökkel,
  • több helyiségben penész és pókháló fedte a falakat, illetve a padozatot, melynek alapos takarítását az ott tárolt használaton kívüli, fölösleges eszközök miatt nem lehetett megoldani

az adalékanyag raktárban, a dagasztó-sütő, valamint a zsemlekészítő süteményes helyiségben rovarokat, illetve rágcsáló ürüléket és egereket láttak az ellenőrök.

A sütőüzem valamennyi dolgozójának lejárt az egészségügyi kiskönyve.

Tovább növelte a szabályszegések számát, hogy a bemutatott gyártmánylapokat nem aktualizálták az időközben történt élelmiszerkönyvi változásoknak megfelelően, valamint a HACCP dokumentációhoz tartozó napi ellenőrzési lapokat sem vezették már egy hónapja. 

A NÉBIH azonnal hatállyal elrendelte a sütőüzem működésének felfüggesztését. A hatósági eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható.

A sütőüzem a hiányosságok felszámolása és az újabb hatósági ellenőrzés után folytathatja a tevékenységét.

...ezeket láttad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!