Lejárt alapanyagokból, mocsokban sütötték a kenyeret és a péksütit egy budai pékségben

Penészt, egereket és rovarokat is talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a III. kerületi sütőüzemben.

Hét lejárt minőségmegőrzési idejű és három jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszer alapanyag forgalomból való kivonását és felhasználásának megtiltását rendelte el a NÉBIH egy óbudai sütőüzemben.

A pékségben a higiéniai körülmények borzalmasak voltak:

  • a sütőüzem gazdasági folyosóján hiányos, az áruszállító kocsik vonalában a téglákig lekopott a vakolat,
  • a technológiai helyiségekben töredezett, rosszul takarítható volt a csempepadozat
  • a funkcionális eszközök, gépek, berendezések rozsdásak, takarítatlanok voltak, a gépzsírral erősen szennyezett zsemleosztó például a terméket is szennyezte,
  • a dagasztó-sütő helyiség pergő mennyezete a készáru minőségét veszélyeztette, az ugyanitt található mosdókagylóból nyitott vödörbe folyt a szennyvíz,
  • a technológiai helyiségek kézmosói nem voltak felszerelve a higiénikus kézmosáshoz szükséges eszközökkel,
  • több helyiségbenpenész és pókháló fedte a falakat, illetve a padozatot, melynek alapos takarítását az ott tárolt használaton kívüli, fölösleges eszközök miatt nem lehetett megoldani

az adalékanyag raktárban, a dagasztó-sütő, valamint a zsemlekészítő süteményes helyiségben rovarokat, illetve rágcsáló ürüléket és egereket láttak az ellenőrök.

A sütőüzem valamennyi dolgozójának lejárt az egészségügyi kiskönyve.

Tovább növelte a szabályszegések számát, hogy a bemutatott gyártmánylapokat nem aktualizálták az időközben történt élelmiszerkönyvi változásoknak megfelelően, valamint a HACCP dokumentációhoz tartozó napi ellenőrzési lapokat sem vezették már egy hónapja.

A NÉBIH azonnal hatállyal elrendelte a sütőüzem működésének felfüggesztését. A hatósági eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható.

A sütőüzem a hiányosságok felszámolása és az újabb hatósági ellenőrzés után folytathatja a tevékenységét.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?