Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A nap legundorítóbb híre: itt az emberi fogyasztásra is alkalmas csótánytej!

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az emberek körében a rovarfogyasztás, kutatók most éppen a csótánytejet szeretnék népszerűsíteni. Igen, tényleg a csótány tejéről van szó. 

A világon egyre több ember és cég áll ki amellett, mennyire jó hatással lenne ránk és környezetünkre, ha rendszeresen fogyasztanánk rovarokat. Rengeteg tápanyagot tartalmaznak (többet, mint bármelyik hús), tenyésztésük alig kerül valamibe, valamint feldolgozásuk jóval kisebb ökológiai lábnyomot hagy maga után. 

Mivel egy fejlődő alternatív fogyasztói szokásról van szó, sok kísérlet folyik arról, milyen rovarok lehetnek Superfood-listás ételek, és arról is, melyiket milyen formában érdemes belevenni az étrendbe. 

Ennek köszönhetően népszerűsítik most a világban a csótánytej fogyasztását, mely a szakértők szerint teljes egészében felválthatná a tehéntejet.  

Hogy miről is van szó? 

Arról, hogy létezik egy olyan csótányfaj (csendes-óceáni csótány), amelynek elevenszülő  nőstény példányai a szóban forgó csótánytejjel táplálják utódaikat. Ez a folyadék a kutatók szerint négyszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a tehéntej, ezen kívül esszenciális aminosavakban, lipidekben és cukrokban is bővelkedik, zsírtartalma viszont sokkal magasabb, mint a tehéntejnek, két deciliter csótánytej nagyjából 700 kalóriát tartalmazna. 

A legnagyobb probléma a csótánytejjel az, hogy egyelőre lehetetlennek tűnik kidolgozni a tömeggyártás technikáját. Számottevő mennyiség legyártásához rengeteg csótányra lenne szükség, így valószínűleg az elkészült termék sem lenne olcsó. 

És hogy milyen az íze? 

A csótánytej jótékony hatásait kutató Leonard Chavasnak egy fogadás elvesztése után kellett megkóstolni a rovarból származó nedűt, állítása szerint azonban a tejnek nincsen különösebb íze, így szerinte a későbbiekben a megfelelő ízesítéssel mennyei fagylaltot lehetne készíteni ebből a különleges (és egyben sokak szerint visszataszító) alternatív tejből. 

EZ IS ÉRDEKELHET:

via insider 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!