Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezt a dolgot eddig biztos nem tudtad a kapszulás kávéról

Sokan megvetik a kapszulás kávék vásárlását, mivel a közhiedelem szerint a fémcsomagolásba burkolt kiporciózott kávék szennyezik a környezetet. 

A valóságban azonban közel sem annyira káros a környezetre a kávékapszulák használata, csupán a megfelelő módon kell bánni velük – olvasható a hvg.hu cikkében. 

Egy svéd kutatás szerint a filteres kávék például sokkal veszélyesebbek lehetnek ökológiai szempontból már csak azért is, mert egy csésze kávé elkészítéséhez több kávé előállításához van szükség (nagyjából 7 gramm), mint egy adag kapszulás feketéhez (ez kb. 5,7 gramm). 

Az angliai University of Bath vegyészmérnök professzora, Alf Hill az elmúlt években végigkísérte a kávé előállításának teljes folyamatát. Kutatása során arra jutott, hogy a kávéfogyasztás és előállítás során az instant kávé a legártalmatlanabb, ezután következnek a kapszulás kávék, és csak harmadik helyen végeztek a szűrős/csepegtetős kávék. 

Ez is érdekes! – Kotyogós és presszókávé – amikor még a közértben daráltuk a kávét!

A kapszulás kávékat a köztudatban a fém borítás miatt ítéljük el, pedig valójában egy teljesen fenntartható előállítási és hulladékgyűjtési folyamatról van szó. Tény, hogy a kapszulák használatával rengeteg hulladék keletkezik, ezt a problémát viszont a gyártók igyekeznek minél egyszerűbben és hatékonyabban orvosolni: a műanyag tárolók helyett létezik már komposztálható kapszula is, amely néhány hét alatt képes teljesen lebomlani a komposztban, az alumíniumból készült tárolókat pedig újrahasznosítják a cégek, nekünk csupán az összegyűlt kapszulákat kell visszavinnünk a gyűjtőpontokba.

A kutatók szerint azonban nem szabad minden megállapítást tényként kezelni. Ha például a  filteres kávékat nem a fél bolygó megkerülésével szállítanák a célországba, és fel lehetne mérni, hogy pontosan mennyi energiát kell felhasználni a különböző kávék előállításához, könnyen lehet, hogy a mérleg átbillenne a filteres kávé javára. Amíg viszont a filteres kávét több ország érintésével juttatják el a célországba, és amíg az elhasznált kapszulás kávékat képesek újrahasznosítani a gyárak, addig valószínűleg tényleg megéri a kiporciózott, kapszulás változatot vásárolni. 

EZ IS ÉRDEKELHET:

via hvg.hu

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!