Legyen tökéletes a húsvéti kalácsod!

Nyakunkon a Húsvét, és nincs ünnepi asztal kalács nélkül, úgyhogy villámgyorsan nézzük át, mi kell a tökéletes fonatokhoz!

Tavaly még a péknél vagy a közértben vásároltad az ünnepre szánt kalácsot? Ha most elolvasod cikkünket, akkor biztosan belevágsz a sütésbe, és az idei húsvéti fonott kalács már a Te saját szerzeményed lesz. Az alábbi pár jó tanács betartásával ugyanis egyszerűen és biztosan dolgozhatsz majd. Csapjunk is a lovak közé, és nézzük, mire kell ügyelni készítésénél - haladjunk a munkafolyamatok mentén!

Ezeket olvastad már?

Élesztő futtatása

  • Dolgozzunk szobahőmérsékletű alapanyagokkal. A tej – amelyben a minden esetben friss élesztőt futtatjuk fel – ne legyen forró, inkább langyos.
  • Csak annyi élesztőt használjunk, amennyit a recept ír. Ha többet teszünk bele, esetleg túlkel a tésztánk, nem lesz lágy, vajas, csak az élesztő ízét lehet kiérezni belőle.

Nagyi Titka lisztajánló

A Nagyi Titka Kelt tészta süteményliszt pont olyan élesztővel készült tészták elkészítéséhez ajánlott, mint például a kalács. Ez a termék ugyanis prémium minőségű, magas sikértartalommal, és a süteménykészítéshez ideális sütőipari tulajdonságokkal rendelkező búzából készült. A vele tekert fonatok gyönyörűen megkelnek, könnyűek és puhák lesznek. A még levegősebb állag elérése érdekében szitálva add a tésztához.

Erre használd még!

A Nagyi Titka Kelt tészta süteményliszt a kalácssütésen kívül ideális még aranygaluska, fánkok, bukták, péksütemények, lángos és vastag tésztájú pizza készítéséhez.

Ezeket olvastad már?

Vaj hozzáadása

  • Az ünnepi kalács készüljön jó minőségű márkázott vajjal. Ez adja meg csodálatos ízét, és akkor még a sülés közben, sütőből felszálló illatokról nem is beszéltünk!
  • Az olvasztott, de már nem meleg vajat ne az elején, csak a dagasztás folyamán adjuk a liszthez, egyenletes adagokban. Eközben látjuk a tészta állagán, hogy esetleg még több vagy kevesebb kell hozzá. Akkor lesz tökéletes a tésztánk, ha már nem ragad a kezünkhöz vagy az edény falához.

Fonott vajas kalács recept

Kelesztés

  • A jól összeállított tészta kelesztéséhez nem kell több, mint 30-40 perc.
  • A kelesztőtál tetejét fedjük le egy tiszta konyharuhával.
  • A konyhában vagy a helységben, ahol a tészta pihen, legyen meleg.
  • A második, rövidebb kelesztés, a tészta átgyúrása, a fonatok számával megegyező részekre szedése után, már csak negyed óra.

Fonás-kenés

  • A fonatok ne legyenek se túl szorosak, se túl lazák, így áll össze szépen sütés közben a kalács.
  • A fonatok tetejét kenjük át tojássárgával, ettől csodás fényes küllemet kap, tovább eláll, és nem szárad ki az ünnepi kalács.

Tudj meg többet a Nagyi Titka Kelt tészta süteménylisztről itt!

Címlapról ajánljuk

További cikkek