Nyakunkon a Húsvét, és nincs ünnepi asztal kalács nélkül, úgyhogy villámgyorsan nézzük át, mi kell a tökéletes fonatokhoz!
Tavaly még a péknél vagy a közértben vásároltad az ünnepre szánt kalácsot? Ha most elolvasod cikkünket, akkor biztosan belevágsz a sütésbe, és az idei húsvéti fonott kalács már a Te saját szerzeményed lesz. Az alábbi pár jó tanács betartásával ugyanis egyszerűen és biztosan dolgozhatsz majd. Csapjunk is a lovak közé, és nézzük, mire kell ügyelni készítésénél - haladjunk a munkafolyamatok mentén!
Ezeket olvastad már?
Élesztő futtatása
Dolgozzunk szobahőmérsékletű alapanyagokkal. A tej – amelyben a minden esetben friss élesztőt futtatjuk fel – ne legyen forró, inkább langyos.
Csak annyi élesztőt használjunk, amennyit a recept ír. Ha többet teszünk bele, esetleg túlkel a tésztánk, nem lesz lágy, vajas, csak az élesztő ízét lehet kiérezni belőle.
Nagyi Titka lisztajánló
A Nagyi Titka Kelt tészta süteményliszt pont olyan élesztővel készült tészták elkészítéséhez ajánlott, mint például a kalács. Ez a termék ugyanis prémium minőségű, magas sikértartalommal, és a süteménykészítéshez ideális sütőipari tulajdonságokkal rendelkező búzából készült. A vele tekert fonatok gyönyörűen megkelnek, könnyűek és puhák lesznek. A még levegősebb állag elérése érdekében szitálva add a tésztához.
Erre használd még!
A Nagyi Titka Kelt tészta süteményliszt a kalácssütésen kívül ideális még aranygaluska, fánkok, bukták, péksütemények, lángos és vastag tésztájú pizza készítéséhez.
Ezeket olvastad már?
Vaj hozzáadása
Az ünnepi kalács készüljön jó minőségű márkázott vajjal. Ez adja meg csodálatos ízét, és akkor még a sülés közben, sütőből felszálló illatokról nem is beszéltünk!
Az olvasztott, de már nem meleg vajat ne az elején, csak a dagasztás folyamán adjuk a liszthez, egyenletes adagokban. Eközben látjuk a tészta állagán, hogy esetleg még több vagy kevesebb kell hozzá. Akkor lesz tökéletes a tésztánk, ha már nem ragad a kezünkhöz vagy az edény falához.
Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...
A csontleves vagy erőleves egy gazdag, tápanyagokban dús leves, amelyet lassú főzéssel készítünk csontokból, zöldségekből és fűszerekből. Minél tovább főzöd ezt a tápláló ...
Az erőleves, vagy más nevén csontleves, egy igazi szuperétel, amely évszázadok óta az egészségtudatos konyhák egyik alapköve. Nemcsak ízgazdag és tartalmas, hanem tele van értékes tápanyagokkal, amelyek támogatják az immunrendszert, az ízületeket és az emésztést. De mi a titka a tökéletes csontlevesnek? Hogyan érhetjük el azt a gazdag, kocsonyás állagot és mély ízvilágot? Nézzük a legfontosabb tudnivalókat és főzési trükköket!
Tavaly év végén Madrid, London és Doha után Budapesten is megnyitotta BiBo nevű éttermét Dani García, a három Michelin-csillaggal kitüntetett spanyol sztárséf. A Dorothea Hotel Budapestnek is otthont adó épületegyüttes tetején található rooftopbár és étterem étlapján García igyekezett a spanyol tradíciókat a magyar stílussal ötvözni, hogy a hazai és nemzetközi vendégek egyaránt új ízélményeket fedezhessenek fel a tolmácsolásában. Olvassátok Dani Garcíával készült friss interjúnkat!
Sokan megragadtak a jégsalátánál, ami, mint majd később látni fogjuk, igen jó választásnak számít, de ennél azért sokkal színesebb a salátakínálat. És érdemes is minél többféle típust beépíteni az étrendünkbe!
Vannak, akik sok éve így csinálják, mások viszont csakis a letisztult só-bors kombóra esküsznek: és te raksz a húslevesbe ilyen fűszert? Aranyló, sőt, egészségesebb lesz tőle!
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...