Nagy szerencse, ha valakinek van pár bombabiztos sütireceptje, amit bármelyik alkalomra előkaphat. Még jobb azonban, ha ismerjük a szabályokat, és ha ránézünk egy receptre, akkor sejtjük, ha valami gond lesz vele, és azt is, hogy ez így fog működni. A sok gyakorlás persze rengeteget segít abban, hogy aranytepsis házi tündérek legyünk, de az sem árt, ha van talonban pár szuper praktikánk, hogy elkerüljük a bakikat. 9 kis titkot osztunk meg most veletek!
9 szuper tipp, hogy a sütés királynője legyél!
-
1 /9 Időjárás: a szobahőmérséklet 20-21 fokot jelent. Ha kint sokkal melegebb van, esetleg sokkal hidegebb, és a kinti hő befolyásolja a konyhád hőmérsékletét, akkor a süti is máshogyan fog viselkedni. Ha csak nem kelt tésztával dolgozol, igyekezz tartani ezt a hőt! Még a páratartalom is számít! Emlékszel a nagymamák mondására, miszerint esős napon sose süss? Ez sem véletlen! ma már persze kiküszöbölhetőek ezek a problémák, de azért nem árt, ha az időjárást figyelembe veszed, mielőtt bekapcsolod a sütőt!
-
2 /9 A legegyszerűbb tojás-szétválasztás: Ha tojással dolgozol, nézd meg a receptet. Omlós tésztához ajánlott a hideg, amúgy a szobahőmérsékletű az ideális. Kivéve, ha szét kell őket választanod. A hideg tojást sokkal könnyebb kettészedni - tedd be e hűtőbe egy órára, vagy a mélyhűtőbe 10 percre, és garantáltan nem keveredik a fehérje a sárgájával!
-
3 /9 Melegíts be! A sütő előmelegítése nem vicc! Csábító betenni a sütit 10-20 perc után, főleg, ha sietnénk, de NE TEDD! A sütés egy kémiai folyamat. Ugye nem akarod az egészet elrontani, mert 5 percet spóroltál volna?
-
-
4 /9 Díszíts hidegen! Mindegy, hogy cukormáz, krémsajt sapka, vagy csokibevonat - ha krémes, akkor várj, amíg a süti kihűl! Meleg muffinra, sütire, tortára nem fogod tudni felvinni a vajas vagy krémsajtos bevonatot, mert szétfolyik. Ha nincs türelmed, vagy időd, inkább neki se kezdj!
-
5 /9 Ne verd túl! Amikor a receptek kézi habverőt említenek, általában a legnagyobb sebességre gondolnak. Egy perc közepes sebességen egyenlő 150-180 kézi csapással, ezt tartsd szem előtt. Ha túlvered a tésztát vagy a krémet, megváltozik az állaga, és a sütid sem lesz az igazi. Nézd meg pontosan mit ír a recept, mielőtt a kézi mixert bekapcsolod!
-
6 /9 Keverd el jól! A vaj és cukor kikeverése egy olyan mozzanat, amit sok szakács szívesen átugrik. Te ne tedd! Az ideális keverési idő szobahőmérsékletű vaj esetében 3-5 perc. Akkor van kész, ha a vaj habos, és egyetlen cukorszemcsét sem érzel benne! Ha unod ezt a részt, vegyél finom szemcséjű cukrot!
-
-
7 /9 Használj megfelelő lisztet! Legyen otthon midnig BL55, persze, de annyi liszt van a piacon, érdemes kipróbálni őket! Omlós tésztákhoz használj félfogós lisztet, a túrógombóc tésztájához kanalazz egy kis réteslisztet. Tapasztald ki, melyik a legjobb neked, és ragaszkodj hozzá!
-
8 /9 Hűtsd le a tepsidet! Ha több tepsivel sütsz egymás után, mindig hűtsd le kicsit a tepsit, miután kivetted a sütőből. Ha a forró tepsire teszed a még nyers tésztát, menthetetlenül szét fog folyni. A legtöbb aprósüti esetében ez egyből el is rontja nemcsak a látványt, de valószínűleg a süti állagát is!
-
9 /9 Ne töltsd túl a tepsit! Mindegy, hogy muffin, őzgerinc, püspökkenyér vagy tortaforma - ha több mint 2/3-ig töltöd, jó eséllyel ki fog folyni sülés közben. Vagy csak ronda lesz. Egyiket sem szeretnéd, nem?
-
Hozzászólások (1)
Légy te a sütés királyn?je! Aham... Akkor ebb?l is lehet nemi diszkriminációs probléma? Férfinak születtem, és érdekel a sütés Kedves lányok, asszonyok! Amikor úgy tetszik, probléma, máskor észre sem vesszük? Aham...