Ezekre ügyelj a Tudatos Vásárlók szerint, ha serpenyőt vásárolsz

A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezúttal a serpenyőkre vonatkozó hasznos információkat gyűjtötte egy csokorba, ráadásul 21 terméket le is teszteltek, hogy könnyebb legyen a választás.

2022 júniusáig tart a napraforgó olaj hatósági ára, és egyelőre nem látni, mennyibe kerül majd azután. Ha drágulás jön, ideje lesz áttérni a zsiradékmentes vagy kevés olajat használó sütésre-főzésre, amihez a jó serpenyő elengedhetetlen. A Tudatos Vásárlók Egyesülete összegyűjtötte, hogy melyik serpenyő mire jó. Mire jók a bevonatos és mire a bevonat nélküli darabok. Az öntöttvas, a rozsdamentes acél, az alumínium vagy a titán serpenyő hővezető képessége a legjobb? Miben flambírozhatunk, és miben jó, ha eszünkbe se jut ilyen konyhai bravúrokat gyakorolni? Sőt, a tapadásmentes változatok közül 21-et teszteltek is a Tudatos Vásárlók, többek közt karcállóság, kopássállóság, hőeloszlás, hevítési idő szempontjából, az eredmények pedig meglepő képet mutatnak. 

Ezekre ügyelj, ha serpenyőt vásárolsz a Tudatos Vásárlók szerint

Ma már sokféle alapanyagból készülnek edények, ami közös bennük, hogy lehetnek bevonatosak vagy bevonat nélküliek. A bevonatosak körül sok vita kering, főleg amiatt, hogy a bevonat leválhat és káros lehet az egészségre. A leggyakoribb bevonatok a teflon, a kerámia, és a titán. A bevonat nélküliekből is van bőven választák. A nagyszüleink által használt öntöttvas edények reneszánszukat élik, de mellettük megtalálhatók a rozsdamentes acél változatok is.

Bevonat nélküli edények 

Előnyök  

 • Rendkívül hőálló.  
 • Nagyon tartós; megfelelő használat esetén örökkévaló.  
 • Könnyen használható és kezelhető.  
 • Tökéletesen alkalmas sütésre, pl. steak.  
 • A bevonat nélküli serpenyők mindenféle konyhai eszközzel használhatók, beleértve a fém kiegészítőket is; a karcolások nem befolyásolják a serpenyők teljesítményét.  

Hátrányok  

 • A bevonat nélküli serpenyőknél idővel foltok keletkezhetnek, amelyek azonban nem károsak, ez például a rozsdamentes acélra jellemző.  
 • olaj vagy vaj használata minden alkalommal ajánlott, amikor bevonat nélküli edényekkel főzünk, hogy elkerüljük az étel letapadását.  

Érdekesség, hogy a bevonatos serpenyőkkel szemben a bevonat nélküli serpenyőkkel való sütés sokkal hatékonyabb alacsony hőmérsékleten, így energiát takaríthatunk meg.  

Bevonatos edények  

Előnyök  

 • Könnyű használni és tisztán tartani.  
 • Ideális ragadós ételekhez, alapanyagokhoz, pl. tojás, tejszín alapú szószok.  
 • A főzéshez kevés olaj vagy vaj elegendő.  

Hátrányok  

 • A magas hőmérséklet károsíthatja a bevonatot.  
 • A teflon bevonatú serpenyőket javasolt kicserélni, amint kopottnak vagy karcosnak látszanak.   

A bevonatos serpenyő élettartamának meghosszabbítása érdekében főzéskor csak szilikon, műanyag vagy fa konyhai kiegészítőket érdemes használni. 

21 serpenyőt teszteltek

A tapadásmentes serpenyőkből 21 típust teszteltek is a Tudatos Vásárlók, hogy kiderüljön, melyik a legolcsóbb azok közül, amelyekben tényleg nem tapad le az étel.

Kutatták, hogy mely márkák mely típusai azok, amik viszonylag kevéssé karcolódnak, kopásállóak, melyiknek jó a hőelosztása. A legjobban teljesítő 5 márka között vannak ismertek és kevésbé ismertek is, árban pedig 10-15 ezer forintból már megvehető egy tartósabb darab.

A tesztet itt találjátok.  

Címlapról ajánljuk

További cikkek