A legfrissebb szilvásgombóc

Gyerekek mellett nehéz időigényes konyhai műveletekbe fogni. Íme pár trükk, hogyan próbálhatjuk meg lekötni a figyelmüket, ha például szilvásgombócot készítenénk.

Hull a szilva a fáról, most jöttem meg Nógrádból. A szilvafát egy kicsit ugyan ráznom kellett, de így mindenki örömére délre elkészültek a szilvával töltött gömbölyű kis jószágok. Barátaink hétvégi házában mindenki feltöltődik. Kakasszóra kelünk - a kakas véletlenszerű időpontokban kukorékol egész nap, így ez nem nehéz. Van, aki barkácsol, a gyerekek egész nap együtt bandáznak, én pedig beszabadulok a nyári konyhába és lefőzöm a fél kertet, már az ehető részét. Így történt most hétvégén is, ha pedig Terényben, Nógrád megyében vagyunk, így ősszel nagy eséllyen futunk bele egy gyümölcsöket ringató szilvafába. Egyértelmű volt, hogy ebédre nem fogunk pizzát rendelni.

Sokan ódzkodnak a bonyolultnak tűnő konyhai műveletektől, főleg ha a folyamatot bármikor megszakíthatja egy csapat gyermek feltűnése vagy épp eltűnése. Saját élmény alapján összefoglalom, miért érdemes mégis belevágni házilag a gombóckészítésbe, és miképpen foglalhatjuk le látótávolságon belül - a konyhaasztal közelében - a kiskorúakat, úgy, hogy még az ebéd is elkészüljön.Eközben mi újra átélhetjük az óvodai homokgombóc gyúrás okozta örömöket. Aki komolyabb traumákat szenvedett volna a homokozóban, most korrigálhatja a rossz élményeket.

A gyerek visít, ragad a kezem a tésztától, nem tudok oda menni. A gyerek csöndben van, gyanúsan nagy csöndben, nem tudok oda menni , ragad a kezem a tésztától. Pár trükkel megszabadulhatunk az efféle problémáktól gombócgyúrás idejére. Például ha egy kisebb adag tésztát átengedünk a gyerekeknek, vagyis eleve több tésztát gyúrunk be, nagyon élvezni fogják, hogy játszhatnak a gyurmaszerű anyaggal. Elő a derelyevágóval, bátran kaszabolhatják a tésztát. Ezt még a kisfiúk is élvezni szokták!

Szórhatunk némi lisztet a deszkára, konyhapultra, ebbe rajzolhatnak a gyerekek. Mi egy zellerzöld szárát használtuk ceruzaként, de a levelekkel gyönyörű lenyomatot is lehet készíteni.

A fahéjas-cukros szilvák tésztába bugyolálását tátott szájjal nézték a csemeték. Persze itt még nem vagyunk készen, jön a forró vízben fürdés, és a vajban, zsemlemorzsában hempergetés. A részfolyamatokat itt ellenőrizheted.

Mire az utolsó gombócok is megkapták zsemlemorzsás vajas bundájukat, az első darabokat már szét is kapkodták a tálból. Ha mondjuk fogast rendelünk , mindenki elalél a gyönyörűségtől, ha kiderül, hogy a hal reggel még a Balatonban lubickolt. Ez a nógrádi szilvásgombóc hasonlóan friss, a szilva reggel még a fán mosolygott. Aki teheti, arra bíztatom, szedjen szilvát a fáról, és próbálja ki a világ legfrissebb szilvásgombócát! Aki inkább a fogashoz kapott kedvet, itt talál egy könnyed fogást, persze őszi gyümölccsel.

Őszi csendélet - Nemes Nati sünije

Ez is érdekelhet!

Bár rózsái vannak,gyerekek között nem túl rózsás a helyzete. Mit tehetünk, hogy megegyék a brokkolit is?

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.