Ennyibe került egy lángos 50 évvel ezelőtt

A lángos a magyarok nagy kedvence, és ez nem egy új dolog: régen is imádtuk az olajban sütött tésztakorongokat, és egyesek még arra is emlékeznek, hogy milyen áron vettük őket évtizedekkel ezelőtt. Na, mennyi az annyi?

A lángos minden évben nagy port kavar nyár előtt, vagyis pontosabban az ára, mivel ilyenkor jönnek az első hírek arról, hogy mennyit kell majd fizetnünk egy-egy korongért a strandon. Ez valamiért mindig fájó pontja a magyarságnak, hiszen a lángos ára egyre csak emelkedik és emelkedik. De honnan jutottunk ide? Mi volt régen?

Ennyibe került egy lángos 50 évvel ezelőtt

Magyarként amúgy is nagyon szeretünk két dolgot: nosztalgiázni és az árakról búslakodni. Ha pedig ezt a két tevékenységet összeköthetjük, akkor tényleg végtelen a boldogság. A Sokszínű Vidék portálon most az 50 évvel ezelőtti lángosárak kerültek a reflektorfénybe, és bizony (valamilyen szempontból) tényleg tanulságosak.

Ugyan nincs nagyon értelme a régi árakhoz hasonlítani a mostaniakat, azért mégis sokkoló, hogy öt évtizeddel ezelőtt csupán 1 forint körül mozgott a lángos ára.

Íme, néhány archív fénykép, nosztalgiázzunk együtt!

1965-ben 1 forint volt a lángos ennél a standnál / Fotó: Fortepan/Bauer Sándor
Nagyon belenagyítva látható, hogy Cegléden 1969-ben is 1 forint körül mozgott az ár / Fotó: Fortepan/Péterffy István
1971, Bécs, külföldön már ekkor is drágább volt a magyar lángos / Fotó: Fortepan / Urbán Tamás
1972-ben, a Velencei-tónál már 1 forint 30 fillért kértek érte / Fotó: Fortepan / Kotnyek Antal

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Címlapról ajánljuk

Ezt főzheted – A csodás május 31 receptje, ami csak...

Cikksorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a kedvenceinket regisztrált felhasználóink fogásai közül. Most májusi, tavaszi és napfényes fogások következnek, méghozzá sok-sok friss alapanyagból. Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján.

Nosalty

További cikkek