A cseresznye vásárlásánál érdemes figyelni pár dologra, nehogy kukacos gyümölcsöt vegyünk. Mutatjuk is, miket érdemes szem előtt tartani.
- Alaposan nézzük meg a gyümölcsöt: ha vannak rajta lyukak, az azt mutatja, hogy már kijött belőle a kukac, de ez sem jelent jót, mert a gyümölcs belsejében maradt az ürüléke, ami nem túl gusztusos, ezért lyukas cseresznyét nem veszünk.
- Kérdezzük meg, megkóstolhatjuk-e a cseresznyét. Ha engedik, akkor egyet-kettőt nyomkodjunk meg. Ha kemény, az jó, ha puha, akkor baj van, mert vagy bent van még a nyű, vagy moníliás a gyümölcs, ami egy gombás betegség.
- Óvatosan szedjék ketté a cserkót, és a mag alatt is nézzük meg: ha nincs kukac, járat vagy ürülék, akkor a cseresznye tiszta, megvásárolható, ehető.
Otthoni trükk:
Sokan alkalmazzák azt a trükköt, hogy a cseresznyét egy tál jéghideg, enyhén ecetes vízbe teszik, hogy feljöjjenek a víz felszínére a kukacok, ez azonban nem 100%-os módszer, azaz vagy bejön, vagy nem.
Mi történik, ha véletlenül kukacos cseresznyét ettél?
A kukacos cseresznye leggyakrabban a Rhagoletis nemzetségbe tartozó cseresznyelegyek lárváit tartalmazza. Ezek a néhány milliméter hosszú fehér lárvák a gyümölcs belsejében fejlődnek ki, és nem termelnek semmilyen mérget, vagy emberre káros anyagot – írja az Italske Bistro.
Tehát az emésztőrendszerünk tökéletesen képes megemészteni ezt a fajta fehérjét, egy-két lárva nem képes mérgezést okozni.
Olvass még a cseresznyéről: