Túl kemény vagy épp túl puha? Nehéz épp megfelelő állagú körtét találni. Van azonban egy tipp a tarsolyunkban, amivel mindig megtalálhatod a tökéletes állagú körtét, és azt is eláruljuk, mit tegyél, ha túl érett vagy épp éretlen!
A leggyakoribb hiba, amit mindenki elkövet a körte vásárlásakor, hogy azt gondolja, hogy puhának és érettnek kell lennie, amikor hazaviszi az ember a boltból vagy a termelői piacról.
Valójában azonban a már teljesen puha húsú körte valószínűleg túlérett, könnyen széteshet, és kásás.
Hogyan lehet elkerülni a széteső, túlságosan puha gyümölcsöt?
Mivel a körtét általában nem érett állapotban szüretelik a fákról, a legjobb olyan körtét vásárolni, amely még kemény, így otthon, a konyhában fog megérni.
A legjobb módszer annak ellenőrzésére, hogy a körte nem túlérett-e, ha megérinted a szár körüli részt, és megnézed, hogy kissé megadja-e magát, ami azt jelzi, hogy a gyümölcs elég érett és ehető.
Ha hosszabb ideig szeretnéd tárolni a körtét, válassz olyan gyümölcsöt, amelynek teteje és egész teste még kemény. Ezután hagyd az éretlen körtét a konyhapulton, amíg megpuhul és optimálisan érett, édes és lédús lesz. Néhány napos otthoni érés után a körte teteje puha lesz – de nem pépes vagy nyálkás –, ami azt jelzi, hogy a gyümölcs készen áll arra, hogy elfogyaszd felszeletelve snackként vagy kedvenc körtés receptedben dicsőüljön meg.
Az érett vagy túlérett körték kiválóan alkalmasak például körtekrémleves készítésére. Azonban a túlérett körték könnyen és gyorsan széteshetnek, így nehéz őket szeletelni és főzni - ezt tartsd észben, amikor eldöntöd, milyen formában dolgozod fel.
Nem érdemes beleharapni a kemény körtébe sem (kivéve, ha almához hasonló ázsiai körtefajtákról van szó), amely még nem fejlesztette ki cukortartalmát, és nem lett optimálisan puha és lédús.
Hogy megérleld, a körtét hagyd a konyhapulton, vagy ha felpörgetnéd ezt a folyamatot, tedd a gyümölcsöket papírzacskóba, így a saját etilén gáza felgyorsítja a folyamatot. Az érett körtéket ezzel szemben mindenképp a hűtőben tárold.