Az egészség és a jó közérzet alapja a megfelelő táplálkozás – ezt mindannyian tudjuk, de az információk útvesztőjében gyakran nehéz eligazodni. Ebben a könyvajánlóban olyan kiadványokat gyűjtöttünk össze, amelyek tudományos alapossággal, ugyanakkor közérthetően segítenek megérteni a táplálkozás és az egészség közötti kapcsolatot.
Legyen szó táplálkozási útmutatókról, életmódváltáshoz inspirációt adó könyvekről vagy egyszerűen csak izgalmas, egészségtudatos receptekről, ezek a kötetek mindenkit hozzásegítenek egy kiegyensúlyozottabb és tudatosabb életvitelhez.
Kattints a képre és nézd meg, melyek most a legjobb könyvek!
Michaela Lühr: Hygge szakácskönyv – Receptek és történetek Dániából (Kossuth Kiadó Zrt.)
Ha rajongsz Dániáért, akkor itt az ideje, hogy a konyhádba is beférkőzzön egy kicsit. Michaela Lühr ebben az autentikus, gazdagon illusztrált szakácskönyvben a herzelieb nevű blogjából összegyűjtötte a legjobb dán recepteket. A messzi északon, a dán határ közelében lévő kis konyhájában minden ételt egy csipet szeretettel készít el, és most veled is megosztja, milyen egyszerűen lehet hyggés ételeket varázsolni az asztalodra. Összesen 50 receptet oszt meg veled, melyeket te is könnyedén elkészíthetsz, miközben a hangulatos hygge életérzést is elhozhatod az otthonodba.
Maria Noel Groves: A szervezet egyensúlya - Holisztikus öngondoskodás a gyógynövények erejével (Édesvíz Kiadó)
Maria Noël Groves klinikai gyógynövényszakértő, könyvében feltárja a betegségek kiváltó okait, az egyensúlyhiányok tüneteit. Megtanítja, hogyan használd a természetben rejlő határtalan gyógyító erőt a mindennapi gondoskodás szerves részeként. Bár a különböző gyógyszerek elmulasztják a fájdalmat, hosszútávon nem oldják meg az eredeti problémát. Az optimális egészség megőrzésének egyik legfontosabb lépése, hogy megtanuld értelmezni a jeleket. Maria Noël Groves segít, hogy holisztikus szemmel tekints a testedre, meghalld az üzeneteit, és megtaláld a számodra legmegfelelőbb gyógynövényeket és természetes gyógymódokat.
Szentgyörgyi Barbara: Azt tényleg megeszed? – Tudományos alapú táplálkozás a hosszú, teljes értékű életért (Kulcslyuk Kiadó Kft.)
A különböző kutatásoknak köszönhetően már tudjuk, hogy pszichénk, idegrendszerünk, hormonrendszerünk és immunrendszerünk összekapcsolódik. Ehhez kapcsolódik hozzá a mikrobióta, a velünk szimbiózisban élő baktériumok és más mikroorganizmusok összessége. Ez azt jelenti, hogy az érzelmeink befolyásolják az emésztésünket, a viselkedésünket, a fertőzésekkel szembeni védekező képességünket, és fordítva: a helytelen életmód módosítja a bélflórát, amitől gyengül az immunrendszer, és motiválatlanok, lehangoltak lehetünk.
Dr. Szentgyörgyi Barbara lebilincselő könyvében bemutatja, hogyan is működik ez a rendkívül összetett rendszer és az életmód, vagyis a stresszkezelés, az alvásminőség, a testmozgás, a káros szokások elhagyása és elsősorban a táplálkozás felől közelítve miként tehetünk testi-lelki egészségünk megőrzéséért és az esetleg már kialakult problémák leküzdéséért.
Dr. Michael Greger: Hogy ne öregedj (Édesvíz Kiadó)
Amikor Dr. Michael Greger elmélyült az öregedéssel kapcsolatos orvosi kutatásokban, rájött, hogy a megfelelő étrend lehet a legígéretesebb stratégia a folyamat hatásainak szabályozására. Az orvos könyvében bemutatja a 11 legígéretesebb módszert az idő lassítására – miként építheted be az életedbe ezeket természetesen, egyszerű életmódbeli változtatások révén. Ezen kívül megismerhetjük a hosszú élethez szükséges, eszményi öregedésgátló étrendet és módszeresen megvizsgálhatjuk, melyek a legegészségesebb és a legkárosabb ételek és italok.
Carleigh Bodrug: Növényi étrend 2 – Az utolsó morzsáig (Édesvíz Kiadó)
Carleigh Bodrug, a The New York Times bestseller szerzőjének vadonatúj szakácskönyve 140 teljes értékű, növényi alapú receptet tartalmaz, amelyben a szerző egyszerű és könnyen elkészíthető vegán receptekkel mutatja meg, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a hűtőben és kamrában fellelhető élelmiszerekből. A könyvben fellelhető tippek és receptek segítségével nem csupán a környezetünk (és a pénztárcánk), hanem az egészségünk szempontjából is a tudatosabb táplálkozás felé indulhatunk el. A könyvben található trükköknek és recepteknek köszönhetően javíthatunk az egészségünkön és a környezetünk és pénztárcánkat is megkímélhetjük.
Niki Webster: Vegán Air Fryer (Gabo Könyvkiadó és Keresk.Kft.)
Az utóbbi években az airfryer a konyhák sztárja lett. Sokan már szívesebben főznek vagy sütnek ebben az eszközben. Ez a receptgyűjtemény a legjobb barátja lesz mindenkinek, aki most ismerkedik a vegán étkezéssel, vagy nemrég szerzett be egy Air Fryert, esetleg éppen csak egyszerű, de nagyszerű recepteket keres.
Elyse Resch-Evelyn Tribole: Intuitív étkezés gyakorlókönyv (Jaffa Kiadó)
Ha ki szeretnél lépni a megvonás és a túlevés ördögi köréből, szeretnél békés, egészséges viszonyt kialakítani az ételekkel, és újra felfedezni az evés örömét, ez a munkafüzet megmutatja, hogyan fogj neki!
Az Intuitív étkezés gyakorlókönyv átfogó, bizonyítékalapú programot kínál a fogyókúra-központú szemlélet leküzdéséhez. Megtanítja, hogyan ismerd fel a természetes éhségérzet jeleit, hogy meg tudj állni, amikor jóllaktál, és elmélyíthesd az elméd és a tested közti kapcsolatot. Empatikus megközelítése hozzásegít ahhoz, hogy önmagaddal törődve, a neked tetsző módon ehess, pozitív testképet alakíts ki, és ami a legfontosabb, hogy ne aggódj folyton az evés miatt!
Martin Gibala: Egyperces edzés (Jaffa Kiadó)
Szeretnéd formába hozni magad, de alig van időd? Semmi probléma, hiszen a fiatal kutató Martin Gibala pontosan tudja, mit kell tenned, hiszen anno ő is hasonló cipőben járt. Ekkor fordult az érdeklődése a nagy intenzitású intervallum edzés (HIIT) felé, amely lehetővé tette számára, hogy néhány percnyi erőkifejtéssel formában maradjon. Ez arra is inspirálta, hogy kísérleteket végezzen az időhatékony edzés területén, és végül e tudomány elismert gurujává váljon.
Az Egyperces edzés részletesen bemutatja a nyolc legalapvetőbb intervallumedzés-formát, valamint az egyéni igényekhez és preferenciákhoz szabott négy mikroedzést, és ezzel elhárítja az utunkból az első számú akadályt, amiért nem sportolunk: az időhiányt. Hiszen egy perce mindenkinek van!
Alan Aragon: Flexibilis diéta (Jaffa Kiadó)
Szeretnél megpróbálni az új évben egy igazán hatásos diétába belevágni, de nehezen igazodsz ki az étrendek folyamatosan változó világában? Flexibilis diéta című új könyvében a több mint 25 éves táplálkozáskutatói és oktatói tapasztalattal bíró Alan Aragon segít, hogy véget vess a zűrzavarnak, és a siker útjára léphess. A Flexibilis diéta a tápanyagok egyensúlyára összpontosít, segítségével a saját tempódban érheted el az áhított testtömeget és testkompozíciót. Egyszerűen követhető tervével Aragon megmutatja, hogyan étkezz a meghatározott tápanyagcéloknak megfelelően. Így válik elérhetővé és fenntarthatóvá a fogyás és az izomépítés, egészségessé a táplálkozás, mégis nagyobb szabadságot élvezhetsz az ételválasztásban.
Rubin Eszter: Csodás desszertek glutén-, tej- és cukormentesen (Jaffa Kiadó)
Rubin Eszter több kötete is segíti a különböző táplálkozási problémákkal küzdő embereket. Legújabb kiadványában kifejezetten és kizárólag a desszertekre koncentrál. Cukor-, tej- és gluténmentes, buja desszertekkel: édességekkel, süteményekkel, tortákkal, szeletekkel, pitékkel, falatokkal, kekszekkel, krémekkel, tekercsekkel, palacsintákkal és egyebekkel teli könyvet tarthatunk a kezünkben. A receptúrák kialakításánál a legkevésbé sem a helyettesítésen van a fő hangsúly, hanem a minőségi alapanyagok felhasználásával készült, teljes értékű, igazán csábító, csodás, isteni finom, valódi desszerteken.
Fotók: Lakos Benedek
Még több ünnepi tartalmat itt találsz: