Konyhakertből igazi paradicsom

Számos könyv és bejegyzés áll rendelkezésünkre, mégis fontosnak éreztem, hogy megosszam veletek saját tudásom és tapasztalatom a paradicsom termesztésével kapcsolatosan.

A hazánkban is igen közkedvelt paradicsom a mi kis konyhakertünknek is elmaradhatatlan zöldségféléje. Személyes tapasztalatként elmondhatom, hogy aki egyszer már ízlelt saját termesztésű paradicsomot, bizonyára nem akar lemondani róla. Így évről évre mi is mindig szorítunk helyet a kicsike konyhakertben egy-egy tőnek.

Mielőtt durr, belevágnánk a paradicsomvetésbe, illetve palántaültetésbe, fontos lenne, hogy néhány kérdésre választ adjunk:

1. Mire szeretném felhasználni a már megérett gyümölcsöket?2. Mekkora hely áll rendelkezésemre, amit a paradicsom nevelésére szánok?

Mindezek első olvasásra apró dolgoknak tűnhetnek, de nem elhanyagolhatóak! Hiszen, ezáltal tudjuk leszűkíteni az amúgy is nagy fajtagazdagságban bővelkedő (növényhabitus, illetve maga a termés színe, formája, mérete, érésideje) növényt. A paradicsomfajták kiválasztásánál figyeljünk arra is, hogy mikor teremnek és mennyi helyet foglalnak el a kiskertben. Az érési idejük szerint korai és kései, növekedési habitusuk szerint pedig folytonos növekedésűek és determináltak (bokros) lehetnek.

Ha van otthon hely, akkor érdemes többféle fajtát ülteti, hogy folyamatos és változatos legyen a paradicsomellátás. Ebben az esetben gondolkodhatunk a befőzni való fajtákban, de szóba jöhetnek formájában és színében különlegesnek számítók is.

Na, de vágjunk is bele a termesztésbe! Hogyan kezdjük?

Először is a paradicsom ültetése történhet palántaneveléssel és helyrevetéssel. E kettő lehetőség közül is a legmegbízhatóbb szaporítási forma a palántanevelés, amely történhet saját nevelésű és vett palántával. Az időnk előrehaladtával, most már csak a vett vagy ismerősöktől kapott palánta ültetésében gondolkodhatunk. Nos, ebben az esetben, szükségét érzem, hogy megosszak veletek néhány fontos tudnivaló!

Másodsorban, az ültetéssel nem szükséges megvárnunk a fagyosszenteket (május 12–15), amennyiben alkalmasnak látjuk az időt, korábban is kiültethetőek a palántáink! Talaj-előkészítésnél törekedjünk a gyommentes és porhanyós talajállapot kialakítására. Lehetőségekhez mérten indító trágyát is bedolgozhatunk, amely lehetőleg nitrogénhangsúlyos komplex (foszfor és kálium) műtrágya legyen. Ez segít a gyors begyökeresedésben, a növekedésben és később a biztos termőre fordulásban.

Mindezek után körülbelül 1520 cm-es ültető gödrökkel lehetőleg 50–60 cm-es tőtávolságokat próbáljunk meg kialakítani. Nálam ezt így sikerült megoldani.

Minden egyes gödröcskébe helyezzünk bele egy-egy palántát, amelyet jól beiszapolunk, ezt követően már be is takarhatjuk gondosan földdel, amelyet jól megnyomkodunk a tövénél.

És végül, de nem utolsósorban, minden egyes kis tövet jól megöntözünk!

Írásomat egy sorozat első részének szánom, amely naprakész, ahol az aktuális teendőket és lehetőségeket sorakoztathatom fel a paradicsomnevelésnél.Jó zsebkertészkedést kívánok mindenkinek!

A Zsebkertem korábbi cikkét itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

Húsvéti sütik gyerekeknek

A legkisebbekre is gondoljunk húsvétkor, akiknek jó, ha egy kis cukisággal vagy kedves formai trükkel adjuk el a süteményeket. Szerencsére a nyuszi segít húsvéti sütit választani a gyerekeknek!

Nosalty

További cikkek

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!