Konyhakertből igazi paradicsom

Számos könyv és bejegyzés áll rendelkezésünkre, mégis fontosnak éreztem, hogy megosszam veletek saját tudásom és tapasztalatom a paradicsom termesztésével kapcsolatosan.

A hazánkban is igen közkedvelt paradicsom a mi kis konyhakertünknek is elmaradhatatlan zöldségféléje. Személyes tapasztalatként elmondhatom, hogy aki egyszer már ízlelt saját termesztésű paradicsomot, bizonyára nem akar lemondani róla. Így évről évre mi is mindig szorítunk helyet a kicsike konyhakertben egy-egy tőnek.

Mielőtt durr, belevágnánk a paradicsomvetésbe, illetve palántaültetésbe, fontos lenne, hogy néhány kérdésre választ adjunk:

1. Mire szeretném felhasználni a már megérett gyümölcsöket?2. Mekkora hely áll rendelkezésemre, amit a paradicsom nevelésére szánok?

Mindezek első olvasásra apró dolgoknak tűnhetnek, de nem elhanyagolhatóak! Hiszen, ezáltal tudjuk leszűkíteni az amúgy is nagy fajtagazdagságban bővelkedő (növényhabitus, illetve maga a termés színe, formája, mérete, érésideje) növényt. A paradicsomfajták kiválasztásánál figyeljünk arra is, hogy mikor teremnek és mennyi helyet foglalnak el a kiskertben. Az érési idejük szerint korai és kései, növekedési habitusuk szerint pedig folytonos növekedésűek és determináltak (bokros) lehetnek.

Ha van otthon hely, akkor érdemes többféle fajtát ülteti, hogy folyamatos és változatos legyen a paradicsomellátás. Ebben az esetben gondolkodhatunk a befőzni való fajtákban, de szóba jöhetnek formájában és színében különlegesnek számítók is.

Na, de vágjunk is bele a termesztésbe! Hogyan kezdjük?

Először is a paradicsom ültetése történhet palántaneveléssel és helyrevetéssel. E kettő lehetőség közül is a legmegbízhatóbb szaporítási forma a palántanevelés, amely történhet saját nevelésű és vett palántával. Az időnk előrehaladtával, most már csak a vett vagy ismerősöktől kapott palánta ültetésében gondolkodhatunk. Nos, ebben az esetben, szükségét érzem, hogy megosszak veletek néhány fontos tudnivaló!

Másodsorban, az ültetéssel nem szükséges megvárnunk a fagyosszenteket (május 12–15), amennyiben alkalmasnak látjuk az időt, korábban is kiültethetőek a palántáink! Talaj-előkészítésnél törekedjünk a gyommentes és porhanyós talajállapot kialakítására. Lehetőségekhez mérten indító trágyát is bedolgozhatunk, amely lehetőleg nitrogénhangsúlyos komplex (foszfor és kálium) műtrágya legyen. Ez segít a gyors begyökeresedésben, a növekedésben és később a biztos termőre fordulásban.

Mindezek után körülbelül 1520 cm-es ültető gödrökkel lehetőleg 50–60 cm-es tőtávolságokat próbáljunk meg kialakítani. Nálam ezt így sikerült megoldani.

Minden egyes gödröcskébe helyezzünk bele egy-egy palántát, amelyet jól beiszapolunk, ezt követően már be is takarhatjuk gondosan földdel, amelyet jól megnyomkodunk a tövénél.

És végül, de nem utolsósorban, minden egyes kis tövet jól megöntözünk!

Írásomat egy sorozat első részének szánom, amely naprakész, ahol az aktuális teendőket és lehetőségeket sorakoztathatom fel a paradicsomnevelésnél.Jó zsebkertészkedést kívánok mindenkinek!

A Zsebkertem korábbi cikkét itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

Trónfosztás: már nem az olasz a legnépszerűbb konyha a világon

Az olaszoknak köszönhetjük a pizzát és talán a legsokoldalúbb komfortkaját, a tésztát, ami egyszerre tud fényűző és filléres finomság is lenni. Most azonban úgy tűnik, trónfosztásra került sor, ugyanis egy friss felmérés szerint már nem az olasz a legnépszerűbb konyha a világon, hanem épp egy másik mediterrán nemzet gasztronómiája mozgatja meg az emberek ízlelőbimbóit.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...