Konyhai alapok: úristen, főzök!

Korábban írtunk nektek bénázásainkról, már ami konyhai karrierünk beindulását illeti - akkor összegyűjtöttük, milyen felszereléssel érdemes nekivágni a nagy főzésprojektnek. 

Eddig a kávén kívül mást nem nagyon készítettél a konyhában, azt is instant porból?Oké, beszereztél anyától, nagymamától, padlásról és az IKEA-ból pár fazekat meg kést, vágódeszkát, de nem tudod, mihez kezdj velük? Mi most megpróbálunk eligazítani minden kezdő szakácsot - mi is történik tehát, ha bekapcsoljuk a tűzhelyet vagy a sütőt? Tényleg nem bonyolult, de érdemes átvenni a leggyakrabban előforduló indítóműveleteket, melyek egy kis idő után teljesen rutinszerűvé válnak. Nem, nem gondoljuk, hogy analfabéta lennél, akinek még a hagymapucolást is magyarázni kell, de tapasztalatból tudjuk, hogy élesben egy csomó, kézenfekvőnek hitt apróságon múlhat a recept sikere.

Ezeket olvastad már?

Számos recept kezdődik a “végy egy fej vöröshagymát” vezénylettel, gyorsan kézbe is kapod a kis vagy nagy gumót, látszólag mi sem egyszerűbb, mint felaprítani, sokszor láttad már, aha, de mégis hogyan? Kettévág, hosszában szeletel, keresztben szeletel, majd hagyja szétesni a hagymát és a késsel gondos aprításba fog - nem árt, ha ez utóbbi jó éles. A recept által előírt mennyiségű zsiradékot belelocsoljuk az edényünkbe, közepes lángon hevítjük, és már dobhatjuk is rá a hagymát, ami folyamatos kevergetést igényel. Ezután pedig üvegesre pároljuk, azaz dinszteljük. Kevés sóval még többet tehetünk a siker érdekében.

Ha pirospaprika is kell az ételbe, akkor húzd le a hagymát a tűzről, itt dobd rá a fűszert, és utána vedd lejjebb a lángot, így biztosan nem ég meg és nem lesz keserű az arra egyébként hajlamos pirospaprika. Oké, idáig eljutottál, valami elkezdődött - ha mondjuk levest készítesz, akkor az abba kerülő zöldségeket is futtasd meg egy kevés ideig a hagymán, majd öntsd fel vízzel, zöldséglével, aszerint, amit a recept megkíván. A só és a bors már ekkor mehet az ételbe, előbbivel azért ne bánj túl bőkezűen - az nem baj, ha valami sótlan, mert utána még lehet sózni, viszont az elsózott ételt nagyon nehéz helyrepofozni (ezért én általában csak a legeslegvégén sózok.)

Még több praktika

Tipp

A friss fűszernövényeket aprítsd, akárcsak a hagymát, de ezeket elég a legvégén az ételhez adni, különben elveszítik az ízüket a főzés alatt.

Ne forralj! Ha mondjuk főzelékkel ügyeskedsz, fontos, hogy közepes vagy annál csak egy hangyányit magasabb lángon főzz, különben semmi íze nem lesz majd az elkészült ételnek. Amikor pedig a rántást vagy a habarást szeretnéd hozzáadni, akkor is vegyél kicsit vissza a lendületből: egészen alacsonyra tekerd vissza a hőfokszabályozó gombot a tűzhelyen, és ekkor mehet bele a sűrítékos. Ne ijedj meg, ha teljesen ízetlennek találod a végeredményt: most jött el a só ideje.

Hagyd kihűlni, mert forrón semmit sem érzel az ízekből, és csak megégeted magad. A fenti tippeket a valóság, azaz életem első lendületből, érzésből megfőzött borsófőzelékének emlékrémképei adták. Konklúzió: a tejbe dobált, fagyott zöldborsó nem lesz főzelék attól, mert maximum lángon forralod, de kellemes félórás, szénné égett maradékpucolást lehet produkálni vele rövid távon!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.