Konyha a tükörben - kiállítás Pécsen

Konyha a tükörben címmel kiállítás nyílt a pécsi Néprajzi Múzeumban. Az alábbiakban a tárlatról készült képes beszámolónkat olvashatjátok.

Konyha a tükörben: a mindennapok kiállítása címmel nyílt új tárlat a pécsi Néprajzi Múzeumban, melynek központi témája talán életterünk legfontosabb színhelye: a konyha. Megnéztük.

A múzeumi környezet valószínűleg azzal a feltételezéssel indítja útjára a látogatót, hogy itt régmúlt idők konyháit, bútorait, használati eszközeit fogja látni steril kiállítási környezetben. Csalódnunk kell azonban, de talán nem negatívan.

A kiállítás anyaga ugyan merít a múltból is, de legfeljebb három generációra nyúlik vissza: mindegyik korszakból származó tárgytípus használatban van még a mai magyar konyhák legtöbbjében. Nincs olyan látogató, aki ne találna itt olyan tárgyat, amely láttán nosztalgikus hangulat töltené el.

Látható itt aprócska panelkonyha teljes berendezéssel, amely szerintem még most is több száz lakásban található meg tökéletes egyezéssel a sótartótól az edénylecsurgatóig. De egy falusi konyha berendezését is bemutatja a kiállítás: van itt hímzett falvédő a nélkülözhetetlen életbölcsességgel, népies(ch) mintájú sparhelt, kredencbe beépített nyújtódeszka, nyikorgó, kopott rattanszék, kissámli, zománcozott vödrök és tölcsérek.

A spájzban véndők, zsír tárolására használt fémből készült edények sora, különböző méretű demizsonok, pálinkás- és befőttesüvegek, a falon tarkedlisütő, serpenyő, szita, gyalu.

A konyhák mellett az étkezés nyilvános színtereibe is bepillanthatunk. Egy szépen terített éttermi asztal mellet üvegfallal elválasztva, mint egy kilátásként egy talponálló pultja/asztala látható sörösüvegekkel, hamutállal, sőt mellette műanyagkukával. Valószínűleg ez is sokaknak ismerős látványt nyújthat, elég csak a vidéki vasútállomások, vásárok, piacok lángosozójára gondolnunk.

Mint azt már korábban említettem, egyáltalán nem steril kiállításról van szó, itt mindent ki lehet nyitni, meg lehet fogni, mindenbe belekukkanthatunk; a szekrények, kredencek pontosan azt tartalmazzák, amire számítunk: tányérokat, evőeszközöket, poharakat. Illetve majdnem pontosan azt, mert néha a legmeglepőbb helyeken egy tükörrel, illetve önmagunkkal kell szembenéznünk, mint pl. a panelkonyha fagyasztószekrényének kinyitásakor.

A kiállítás címe igencsak találó: máig használt konyháink tükörképét láthatjuk itt, egyúttal arra a képre is következtethetünk, amelyet maguk a konyhák mutatnak használójukról, rólunk.

Aki Pécsett jár, semmiképp ne hagyja ki ezt a kiállítást, amely egyrészt arra késztet, hogy a táplálkozási szokásinkban bekövetkezett változásokon egy kicsit elmélázzunk, másrészt pedig kellemes, talán rég elfeledett emlékeket ébreszt bennünk.

Konyha a tükörben: a mindennapok kiállítása szeretettel vár minden érdeklődőt 2014. március 20-ával kezdődően a havonta egyszer megrendezett játékos alkalmakra, amikor Mások szokásaival szembesülünk. A kiállítás 2014. október 31-ig tekinthető meg a pécsi Janus Pannonius Múzeumban.

Címlapról ajánljuk

További cikkek