Köles - gluténmentes és finom!

Végre egy tisztességes menza a városban, és az már csak bónusz, hogy minden egyes ételük 100%-ig gluténmentes!

Rengeteg hely van a városban, ami rajta van a "ki kell próbálnom" listámon. Azonban bármennyire is igyekszem mindet végigenni, a jó helyek száma nem hogy csökkenne, hanem konstans szaporodik. A Köles is már egy ideje ott figyelt, de eddig valamiért elmaradt a látogatás. Ezért is jött kapóra az Orbit Gasztro Sikerdíj, amelynek közönségszavazását megnyerték, hiszen így, zsűritagként, ”kötelességem” volt felkeresni őket.

Orbit Gasztro Sikerdíj

Számos jobbnál-jobb gasztrovállalkozás létezik, ezért az Orbit elhatározta, hogy közülük megtalálják a legjobbat! A közönség szavazatai alapján az öt legjobbnak ítélt helyet teszteli a zsűri, többek között én is, mégpedig étel, dizájn és hangulati szempontból.

A Köles közel egy éve üde színfoltja a budapesti menzakínálatnak, és ez utóbbi a szó legjobb értelmében értendő. Azaz nincsen fix étlap, az állandó rostonsültek és saláták mellett igyekeznek minden nap valami újat kínálni a vendégeknek, mindezt nagyon is barátságos árakon. De van ám egy sokkal fontosabb tulajdonsága is a Kölesnek: itt minden egyes étel gluténmentes! Jelen állás szerint ők az egyetlen ilyen hely a városban, legalábbis akik bátran felvállalják. Mert ez a jól elkapott divathullám meglovagolása mellett egy hatalmas felelősség is egyben. A paleo-őrület egyik utórezgése a gluténmentes diéta-trend is, na de emellett ugye rengeteg olyan ember is akad, akik valóban egészségügyi okokból kényszerülnek mellőzni étrendjükből. Ez pedig nem játék, mert akár komoly tünetei és következményei is lehetnek egy-egy rosszul megválasztott ételnek.

Nem meglepő, hogy kezdetben a Kölessel szemben is bizalmatlan volt a közönség. De jól állták a sarat, és nem csak azt bizonyították be, hogy gluténmentes a főztük, hanem hogy finom is! Bevallom, a magam részéről nehezen tudok azonosulni az egyes táplálkozási irányzatok szokásaival és ételeivel, legyen szó a vegán, a már említett paleo vagy éppen a nyers étkezésről. Elképzelhető, hogy ez is az oka annak, hogy sokáig nem tudtam kihúzni a bakancslistámról a Kölest, mert miért mennék gluténmentes étterembe, ha nekem semmi bajom nincs vele? Nos, a választ nagyon hamar megkaptam!

Szombati napon jártam nálunk - ami ott közel sem a csúcsidőszak, hiszen itt inkább a hétköznapi ebédidős sáv az, ami pörög – , és még ekkor is annyi izgalmasan hangzó étel gőzölgött az üvegbúra mögött, hogy vacillálnom kellett rendesen, melyiket kérjem. Aztán végül nyilván a marharagut választottam, ami mediterrán fűszerezést kapott, és mellé jött még három méretes kölesgolyó, rá pedig egy adag illatozó gremolata. A ragu szaftja kicsit hígra sikerült, de ezt tökéletesen elfeledtette az omlós és puha hús élménye. Fűszerezésben én kicsit bátrabb lettem volna, de ez azonban már ízlés kérdése. Hozzá köretnek a hely specialitását kértem, a foodball-t, ami tulajdonképpen egy ropogós gabonakrokett. Igen masszív jószág, úgyhogy annak ellenére, hogy nagyon finom, a három darab több mint bőséges adag.

Megkóstoltam még a bazsalikomos zöldborsólevest is – teljesen korrekt, azt kapja az ember, amit vár. Na és nyilván nem mentem el desszert nélkül sem! A zárás is egy köleses fogás lett, méghozzá egy kókusztejes kölespuding. Mondjuk, hogy miért puding, azt nem teljesen értem, mert formailag igen távol áll tőle, révén ez egy desszertgolyó. Ízében engem a törököknél kapható tejberizsre emlékeztet, és kérhetjük mákba vagy kókuszba forgatva, de a legnagyobb jóság akkor is a hozzá kínált házi lekvár! Nálam amúgy is az eperlekvár a favorit, és ezzel is érkezett a kókuszos golyóm, szóval engem ezen a ponton már végképp meggyőztek.

A belső kialakításon szerintem még lehetne csiszolni és finomítani, mert tulajdonképpen ez az egyetlen negatívum, amit fel tudok nekik róni. A kaja ár-érték arányban kiváló, a hely hangulata szuper, a kiszolgálás és a lányok nem csak kedvesek, de igen segítőkészek is bármilyen kérdésben. Mindezeken felül nemcsak gulténmentes étkezést gyakorlóknak ajánlott a hely, hanem mindenkinek, aki kiszaladna egy korrekt ebédre az irodából!

Étel: 5Dizájn: 3Hangulat: 5

Végső pontszám: 4

Köles A Reform Konyha

1073BudapestKertész u. 41

Nyitva tartás:Hétfő - Péntek: 11:00 - 28:00Szombat: 10:00 - 15:00

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!